british airways flygplan arlanda

Foto: Bahnfrend / CC BY-SA.

Utrikes

Flygplatser börjar använda ’Covid-pass’ för att sålla bort icke-vaccinerade

Publicerad 10/8/2020
Annons

Personer som reser från brittiska Heathrow med United Airlines eller Cathay Pacific kommer att få testa den nya ”passet” som vissa menar kan bli framtidens standard. Med detta kan man visa upp att man vaccinerats och därmed får gå ombord och resa vidare.

Passet, som utgörs av en app, låter innehavaren visa upp sitt covid-19-test alternativt bevis på vaccinering så att myndigheternas regleringar tillgodoses.

I appen skapas sedan en QR-kod som flygplats- och gränspersonal kan skanna.

Man hänvisar till att man inte kommer kunna lita på covid-19-test och vaccineringsdokument över internationella gränser och att många länder kommer att känna sig nödgade att kvarhålla fullt reseförbud och obligatorisk karantän så länge som pandemin kvarstår.

Kan bli förutsättning för resa

Frågan om personer som vägrar ta det vaccin som snart kommer att erbjudas också kommer att förbjudas från att resa tros bli aktuellt desto närmare det kommer.

Tidigare har bland annat en brittisk parlamentsledamot föreslagit att man måste kunna visa upp bevis på vaccinering för att tillåtas resa internationellt. Även i Frankrike och Tyskland har politiker föreslagit så kallade ”hälsopass” eller ”coronakort” för att kunna resa.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
788Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons