ensamkommande barn

Faksimil SVT

Inrikes

’Flykting’ vill fira uppehållstillstånd med att resa hem på semester

Publicerad 12/7/2022
Annons

I samband med migrantkrisen 2015 tog sig Mohammad Haidari till Sverige från Afghanistan varifrån han påstås ha flytt. Nu väntar han på att få ett permanent uppehållstillstånd, vilket han i så fall kommer att fira med att direkt åka tillbaka dit han ”flytt” ifrån.

Mohammad, som ska vara 21 år gammal, är en av 1 400 så kallade ensamkommande afghaner som har tillfälligt uppehållstillstånd. Sedan två år tillbaka hoppas han på att få stanna permanent i Sverige. I december 2020 förlängdes hans tillfälliga uppehållstillstånd.

LÄS ÄVEN: Tre av fyra ’ensamkommande flyktingbarn’ var i själva verket vuxna

I Sverige har han ett fast jobb som ventilationsmontör vid universitetssjukhuset i Lund och arbetar extra på ett LSS-boende i Malmö.

Han anser det vara viktigt att att skapa en bra framtid i Sverige även om han riskerar att få ett avslag.

– Det känns jobbigt. Jag vet inte om jag är i luften eller på marken. Kommer jag få stanna eller inte? Det är många tankar, säger han till statstelevisionen.

Fira med hemresa

Ifall han får stanna permanent vet han redan nu hur han kommer att fira – att åka tillbaka till vad som förmodas är Afghanistan.

– Då kommer jag att ta semester och besöka min mamma. Jag har inte träffat henne på sju år, säger Mohammad Haidari.

LÄS ÄVEN: Vi unga offrades för bedrägeriet ”ensamkommande flyktingbarn”

Av de drygt 30 000 ”ensamkommande” som kom till Sverige 2015 och sökte asyl har hälften fått stanna, tillfälligt eller permanent (majoriteten permanent). 5 000 har fått svenskt medborgarskap.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
584Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons