Souken i Damaskus där livet nu återgår till det normala. Bild: Bernard Gagnon

FN: 250 000 flyktingar beräknas återvända hem till Syrien 2019

Delningar

Enligt information från FN:s flyktingorgan UNHCR kan omkring 250 000 syriska flyktingar komma att återvända till hemlandet under nästa år. 

Uppemot 5,6 miljoner syrier har flytt Syrien och många av dem befinner sig i länder i närområdet, bland annat Jordanien, Turkiet och Libanon. Under året har omkring 37 000 av dessa återvänt hem.

LÄS MER: Syriens utrikesminister i uppmaning till syriska migranter: ”Återvänd hem!”

Det arabiska tv-bolaget Al-Jazeera har talat med Amin Awad som är ansvarig chef för FN:s flyktingverksamhet i Mellanöstern. Awad förklarar att UNHCR förutspår att fler kommer återvandra till Syrien under nästa år.

– Vi förutspår i den här fasen att upp emot 250 000 syrier kan återvända under 2019. Den siffran kan stiga eller sjunka beroende på i vilken grad vi lyckas avlägsna hinder, säger Awad.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

97 KOMMENTARER

 1. Om 5,6 miljoner har flytt ska 5,6 miljoner tillbaka. Vi ska inte möblera om världens befolkning och leka gud. Se på länder som Australien hur det går när man planterar in invasiva arter i miljön som inte fungerar i ekosystemet. Nu har Australien lärt sig av sina misstag och implementerar sina kunskaper på migrationspolitiken.

 2. ja men det låter ju positivt.. i damaskus finns det en del av staden som är inte bombad etc.. det vissade dom på polska nyheter.. men ist för att fly till zonen så flyr dom till sv. för attslippa jobba .. bidrag!!! så sv. borde sänka o ta bord alla bidrag.. så löser sig problemet!!! -enlig polsk media.. så är det bla. sv. fel att det är som det är i sv. !!!

   • ok ok jag ger mig.. jag tror att det finns inte en polack i sv. som vill samma.. men men vad ska vi säga.. vi är ju bara polacker…

 3. Blir väl liknande som med kurderna o somalierna m fl nysvenskar i Sverige.. (fullt av dem på Arlanda) om nåt år så går det plan i skytteltrafik från Sverige när de ska ner till Syrien o hälsa på eller bjuda upp släkten till Sverige. Miljön, utsläppen? Vi pausar den frågan i detta fall sa MP.

 4. Varför ska dom återvända!? Här har dem livslång försörjning och behöver inte tänka på lagar och regler, så varför ska dom åka!!!! De styrande släppte in iglarna och sitter dem kvar!!!!!!! UT!!!!!

 5. 250 000 flyktingar från Syrien återvänder för att bygga upp sitt land… Trots att daesh har lite kontroll kvar av landet. Men uppenbarligen är det ändå inte för farligt för dessa att återvända.

  Här har vi ett antal afghaner som inte kan återvända, för då ”dör” de. Psykiskt dör de… Trots att det är lugnt i landet. Alla har bedömt att det råder fred i Afghanistan. Det är så farligt där… Enligt vissa.

  Så då undrar jag, vad är det för skillnad på syrianer och afghaner? Uppenbarligen är syrianer ett betydligt tuffare folkslag, som uppskattar att leva och bo i sitt land. De är inte rädda för att börja bygga upp det igen. Medan afghaner måste vara ett otroligt vekt folk, som inte klarar av att åka hem och börja jobba för att bygga upp sitt land. Istället måste de gå på gymnasium i Sverige, fast de inte fattar något, utan istället skolkar.

 6. Är den en professor Baltasar som har tänk högt igen. Här i Sverige får man barnbidrag till 28år, varför skulle flyktingar vilja flytta från Sverige.

 7. Omkring 250 000 syriska flyktingar komma att återvända till hemlandet under nästa år. Jag antar det gäller från länder med låga bidrag samt krav på att dom skall anpassa sig. Vi sverige behöver inte vara orolig för att några Syrier skall återvända då beroende på feta bidrag samt inget krav på anpassning. 250000 ser det som ett tryggt land att återvända till medan då de i sverige inte tycker Syrien är ett tryggt land.

 8. För det första: FN:s flyktingorgan UNHCR är.genomkorrupt och saknar trovärdighet.
  För det andra: Bottenskrapet som kom från Syrien till Sverige var lycksökare och inte flyktingar.

 9. Sandfolket åker inte hem frivilligt. Männen vill ha bidrag och kunna träffa blonda kvinnor.
  Sandfolkskvinnorna vill kunna vara hemma och fika hela dagarna och få pengar för det.

  Sparka ut dom med huvudet före.

 10. När dessa skall återvända så får vi Sverige vara glad att dom inte kommer hit

  Sverige tror jag ingen vill lämna Landet med alla förmåner

  • Löfven kommer nog att ge dem ett erbjudande de inte kan tacka nej till. Han har ju fri tillgång till skattebetalarnas plånbok.

 11. Samtliga återvändare är sådana som befinner sig i länderna i närområdet. De som kommit till Sverige, Tyskland m m lär knappast återvända. Dock åker de hem på semester så fort PUT är klart.

 12. Det är som vanligt,dom fattigaste har inte råd att ”fly” …
  så har det alltid varit….
  menar..HUR fattig är man om man har iphone med internet-uppkoppling
  och fria samtal till hemlandet…??…

 13. Möjligtvis för att bevaka sina investeringar och fastigheter och hälsa på tjocka släkten sedan snabbt tillbaka till Swedarabia igen.

 14. Hur många av de syrier som har ”Flytt” till Sverige kommer att flytta hem igen? Ett par hundra på sin höjd! De syrier som höll sig i närområdet kommer nog att vilja ta sig hem igen, men knappast de som lyckades ta sig till Nordeuropa! Dom kommer inte att lämna banketten förrän maten är slut!!

 15. Ja, drömma går ju.
  Ett liv i överflöd, baserad på bidrag kontra ett liv i kamp för vardagen och för överlevnad.
  Vilken skulle ni välja?
  Då så! Saken är klar.
  Sluta göda gökungen!

 16. Finns det socialbidrag i Syrien?
  Om de har socialbidrag så kommer syriener i sverige att vilja åka hem.
  Bidragena binder migranter till Sverige

  • Det kommer säkert (förmodligenom existerar det redan utan att den svenska kontrollapparaten ”nollkollapparaten” vet om det) att bli möjligt att flytta hem till Syrien och ändâ behâlla alla bidragen…kom ihâg till exempel Libanonkrisen 2006 när alla tusental dubbelboende där nere ville hem till Sverige pga kriget och Laila Freivalds var totalt överrumplad och inte hade nâgra plan att skicka. ”Ehh..jag tänkte inte pâ det liksom..”

 17. INGEN lämnar bidragsparadiset Sverige där man kan begå brott och våldta utan straff frivilligt. Vi är fast med skiten.

 18. Jag satsar inte en inbetalad skattekrona på att ”syrierna” (”” då det direkt uppdagades att många av dem inte visste ett smack om området som de påstods komma i från i just Syrien, inte talade dialekten eller språket (!) samt visade sig vara från allsköns andra länder och kontinenter (!)…) lämnar sina bankomatkort, bankkonton för de svenska skattebetalrnas inbetalade skatter, lägenheter och hus, gratis körkortsutbildningar, buss- och simhallskort samt laptops och skräveltelefoner från MITT FOLK, inte en enda. En sak är klar som en vinterhimmel, resorna t/r sandhögen som de ”tvingades att fly ifrån”, de fortsätter utan att myndigheterna bryr sig ett smack från flygplatserna, hamnarna och iöver Öresundsbron! Bygg Fästning Tre Kronor! Skrota snylträtten (”asyl”-rätten bland dem som föraktar alla vita länder!)!

 19. Tror knappast att Achmed + Mohammed & Co. som tagit sig till Nord Europa & Skandinavien kommer åka hem i första taget och lämna allt godis som dom blir ströslade med här . Det är bara att ta en flukt på den här produkten av generationer av kusingiftemål & ”berikande vinstlotten” som exempel . . https://www.youtube.com/watch?v=JGt18xZCvxw&t=4s . . . X( .

 20. Sverige skulle såklart endast ha gett Syrierna tillfälliga uppehållstillstånd och sen skickat hem dom nu när det lugnat sig.
  Men galna Sverige sitter nu fast med svarte petter för gott.

  • Ribbenvik beslutade själv att ge alla syrier PUT i stället för TUT när han var GD för invasionsverket. Glöm aldrig det.

 21. Flyktingar är de som finns i närområdet. Det är de som nu börjar återvända.
  De som kom hit är inte flyktingar utan ekonomiska migranter. De återvänder inte förrän bidragen sinar. Och då reser de inte nödvändigtvis till Syrien, för även om många påstod sig komma därifrån (eftersom det då var PUT direkt) har de många hemländer.

 22. Bara en bråkdel mot alla dem som vann EU-lotteriet och får stanna här . Räkna inte med någon rusning härifrån där vi svennar arbetar för att försörja skitpolitiker, immigranter, flyktingar .
  Inte ett dugg imponerad av ynka 250 000….

 23. Så länge BIDRAGEN ligger på en nivå långt över vad Svensson,Pettersson osv.tjänar så kommer dom INTE frivilligt att lämna Sverige.

 24. Ca 5% väntas alltså återvända.
  Att återvända till ruiner när man har ”helinackordering” i Europa lär inte vara någon ”höjdare”.

 25. En musse med lite självaktning lämnar inte ett land som kommer att försörja honom och hans familj på livstid. Vore jag en musse så skulle jag kräva minst 5 miljoner kr för var och en av familjemedlemmarna för att återvända, alltså det beloppet som de beräknas kosta svenska skattebetalare under sin livstid

 26. Har man satt tänderna i en saftig köttbit släpper inte frivilligt.
  Vi behöver nya politiker, vi behöver en ny regering som är svenskarnas regering in främmande maktens.

 27. Nu syryper vi bidragen succesivt och ger lite flyttbidrag oxo . . Och stanger givetvis gransen for alla individer som inte har specifika tillstand att komma in !

 28. Det är bara att göra vistelsen och tillvaron i våra länder så otroligt jävlig och obehaglig för de arabiska ockupanterna att dom gråtande ber att få åka hem. I Sverige och Europa ska dom inte ha någon framtid.#UtMedPacket

  • Skär kraftigt ner bidragen till asyl- och anhöriginvandrare. Det kan leda till att många återvänder till sina hemländer.

 29. Vem fan tror på FN:s prognos när Sverige just har skrivit på ett avtal att vi ska ta emot ex antal miljoner det går ju inte ihop,Där gjorde FN bort sig direkt.

 30. Alla vettiga invandrare lär lämna Sverige som ju inte längre är så säkert för dem heller. Alla andra stannar ju självklart kvar.

 31. Syrierna här i Sverige kommer ju inte att återvända till hemlandet, möjligen om dom får sina feta bidrag med sej hem.

 32. Meddela alla syrier att de har tre månader kvar med svenska bidrag, sen är det noll kronor. Under den tiden måste de aktivt avverka sin vistelse i Sverige och köpa enkel biljett hem till Syrien för hela klanen. Dags att hjälpa till och bygga upp ert eget hemland!

 33. Det är konstigt att de flydde från Assad och återvänder nu till den de flydde från. De som inte återvänder kom fm inte därifrån för vi brydde oss aldrig att kolla

  • Nej det går inte. Löfven vill absolut att de alla syrianer stannar här i Sverige såsom valboskap för hans envälde parti, därför de har fått direkt sitt permanent uppehållstillstånd, något sort medborgarskap för immigranter enligt FN:s migrations avtal. De syrianer som kommit hit är nu svenskar i all bemärkelse av Löfvens mening.

   Även medborgarskapet ges mycket lätt efter bara två år vistelse här i Sverige fast man har inte jobbat en enda dag, märkte när läste på polisrapport av några grova våldsbrottslingar status och bakgrund i Sverige. Bara komma hit och vi urfolket, skattebetalare garanterar dem gratis bostad och mat livet genom utan återbetalnings krav.

   Svenska medborgarskap är världens bästa investering; livförsäkring till världens alla fattigaste i alla länder, kostar bara en resa till Europa på något sätt; hoppa, simma eller springa hit. ”Vår” ”statsministern” vill nu inte ge makten åt sådana som ser detta vansinne och vart den leder till; förstörelse av Sverige. FN och EU är ondskans säte.

   • Att inte Svenska befolkningen fattar att dom blir barskrapade in på bara skinnet pga.dåraktiga politikers invandringsivrande.

 34. Inte med Sveriges bostad och pengagaranti till alla immigranter lär dom knappast vilja flytta tillbaka. Lite som att välja mellan att bo på kungaslottet i Stockholm med massa pengar eller en sliten skitig etta i Rosengård utan pengar.

 35. Denna stackars ursäkt för det syriska kriget för massinvandring. Vi har vägen klarat det här steget nu. Jag bryr mig inte om hur många förmodligen går tillbaka till Syrien, utan att de kommer att gå frivilligt tillbaka från Sverige eller något annat västland. Så detta uttalande är ännu en propagandastycke som föreslår de okunniga vänster att allt är bra. Gå och sova du dumma medborgare!

 36. Vi som träffade syriska vanliga familjer i Sverige, under PK:s arrangerade intåg, mötte många som ville hem.

  Faktiskt skulle det vara bra att samarbeta med dem som åker hem, inom olika områden.

  Affärsmän inom PK kan ju tjäna pengar på skola, vård omsorg, export/import, om de skulle hålla kontakt med återvändare?

LÄMNA ETT SVAR