FN kräver nu att Frankrike utreder de senaste månadernas polisvåld mot medborgare som demonstrerar runt om i landet. Regeringen svarar med att en sådan utredningen redan är igång. Samtidigt vädjar 35 ögonläkare i ett brev till president Emmanuel Macron att upphöra med gummikulor eftersom det resulterat i en kraftig ökning av ögonskador.

På lördagen protesterade de Gula västarna runt om i Frankrike för 17:e veckan i rad. Rörelsen samlade närmare 30 000 deltagare enligt officiella siffror. Antalet deltagare har minskat kraftigt sedan starten i november förra året när man nådde 282 000 deltagare. En förklaring till det svalnande intresset uppges vara polisens hårda arbetsmetoder som hittills har skadat över 2 200 demonstranter.

https://twitter.com/laplanche36/status/1104407501590708226

Nu kräver Michelle Bachelet, FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, att Frankrike tillsätter en ordentlig utredning av det rapporterade övervåld som demonstranter har utsatts för under de senaste månaderna, rapporterar France24.

Det var onsdagen den 6 mars som Bachelet presenterade en årsrapport från FN:s högkvarter i schweiziska Genève i vilken hon nämnde folkrörelsen Gula västarna vid namn och beskrev deras kamp mot orättvisor samt försämrade ekonomiska och sociala förhållanden i president Emmanuel Macrons Frankrike.

Den franska regeringen har svarat på årsrapporten med att de är överraskade att bli omnämnda på en lista tillsammans med Venezuela. Macrons regering menar att det har skett dödsfall i Venezuela vilket inte är fallet i Frankrike. Enligt Benjamin Griveaux, talesman för den franska regeringen, har en utredning av huruvida polisen har använt övervåld som Bachelet efterfrågar redan inletts.

Polisbrutalitet
Det övervåld som Bachelet beskriver i sin årsrapport har under de senaste månaderna fångats i mängder av både media och privatpersoner. Här nedanför följer videoklipp från den senaste veckan.

LÄS ÄVEN: Gula västarnas fotograf fick handen bortsprängd av granat

https://twitter.com/BasedPoland/status/1104484121034870785

Ett videoklipp som visar en rullstolsburen man i diskussion med en polisman har blivit uppmärksammat i sociala medier. När polisen vänder honom ryggen åker den handikappade mannen upp jämsides med polismannen som svarar med att spreja honom i ansiktet med tårgas.

https://www.youtube.com/watch?v=8SmfPgmOinM

Ytterligare ett uppmärksammat klipp från Frankrike visar hur en man tappar sina glasögon i samband med ett polisingripande. När han ber om sina glasögonen svarar en polisman med att tydligt stampa på glasögonen ett antal gånger.

Den brittiska journalisten Katie Hopkins skriver ”föreställ er om det här varit en migrant – behandlad på det här sättet av Macrons kumpaner. Stampar sönder en människas möjlighet att se”.

https://twitter.com/KTHopkins/status/1104844043996008448

Det är många som yttrar sig kritiskt i sociala medier om regeringens hårdföra hanterande av folkrörelsen. Tidigare i år vädjade medborgare om amnesti för de demonstranter som omhändertagits av polisen men det är ingenting som regeringen är intresserad av att diskutera. Inrikesminister Christophe Castaner svarade att ”all aggression på gatorna kommer att straffas”.

https://twitter.com/KTHopkins/status/1104801776463761410

En demonstrant som syns ligga ned på gatan blir slagen med batong över ryggen.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1104464901328769027

Det cirkulerar mängder med videoklipp som visar polisens våldsamma hantering av missnöjda medborgare.

https://twitter.com/BasedPoland/status/1104876194275753986

Läkare: ”En epidemi av ögonskador”
På lördagen publicerade Journal du Dimanche ett öppet brev till president Macron från landets 35 ledande ögonläkare där man uppmanar till ett slut på användandet av gummikulor stora som golfbollar. Läkarna menar att man nu ser en ”epidemi av ögonskador” och många riskerar att förlora sin syn.

https://twitter.com/NewsCompact/status/1102646310845513728

Stadigt missnöje med Macron
En opinionsundersökning från YouGov som publicerades på torsdagen visar att 70 procent av de svarande saknar förtroende för president Macron. Andra undersökningar från förra veckan uppvisar ett snarlikt resultat. Bäst resultat får presidenten i en undersökning utförd av Elabe där endast 66 procent av deltagarna saknar förtroende för honom.