Mer än 500 civila har dödats i det pågående kriget i Ukraina. Det meddelar FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR).

Totalt har minst 516 civila dödats och 908 skadats i striderna sedan den ryska invasionen den 24 februari. 37 av de dödade är barn.

FN tror emellertid att det verkliga antalet civila dödsoffer är ”betydligt högre”, eftersom rapporter saknas från områden där det pågått intensiva strider de senaste dagarna.

SE ÄVEN: Samnytt i Ukraina: Se flyktingströmmarna

Särskilt gäller detta staden Mariupol vid kusten i sydöstra Ukraina, samt städerna Volnovakha och Izium som även de ligger i östra delen av landet. På de platserna uppges hundratals civila ha omkommit, skriver FN:s högkommissarie.

”Används av de ryska styrkorna”

De flesta civila offer skördas i samband med attacker med explosiva vapen med stor verkansradie. Exempelvis beskjutning med tungt artilleri och raketartillerisystem, eller attacker med missiler och luftangrepp.

– De flesta civila förluster är från luftangrepp och explosiva vapen som används av de ryska styrkorna, säger OHCHR-taleskinnan Liz Throssell.

LÄS ÄVEN: USA bekräftar ”biologiska forskningscenter” i Ukraina

FN har vid upprepade tillfällen vädjat om vapenvila, och vill att det skapas säkra vägar ut ur stridszonerna så att civila kan fly. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet, kallar situationen i Ukraina för ”apokalyptisk”.

Skyller på ”nationalistmilis”

Ryssland har inga egna officiella uppskattningar över antalet civila dödsoffer, och ryska medier citerar även de FN:s siffror.

Från den ryska regeringens sida skylls emellertid de många hundra dödade civila ukrainarna – på Ukraina. President Vladimir Putin har vid upprepade tillfällen hävdat att nationalistiska ukrainska förband använder befolkningen som mänskliga sköldar, något som under onsdagen även påstås av Kreml-talesmannen Dmitrij Peskov.

– Många städer är blockerade, och alla de här ukrainska nationalistmiliserna låter inte folk fly. Det är väldigt svårt att få en korrekt överblick över antalet förluster, säger Dmitrij Peskov.

LÄS ÄVEN: Ex-politiker reste till Ukraina för att kriga – vänder hem