antonio guterres

U.S. Mission Photo by Eric Bridiers

Utrikes

FN: Rika länder ska betala mer skatt för klimatet

Publicerad 9/22/2022
Annons

FN-chefen Antonio Guterres uppmanade i veckan rika länder att beskatta vinster från fossilbränsleföretag och använda dessa pengar för att hjälpa länder som påstås ha skadats av den så kallade klimatkrisen.

Det var på tisdagen som Guterres talade till världsledare vid FN:s generalförsamling och intensifierade sina attacker mot olje- och gasbolag vars vinster gått upp kraftigt i år. Han påstod bland annat att ”planeten brinner” och menade att ”förorenare måste betala”.

LÄS ÄVEN: Kritik mot klimatpropaganda i SVT

Medan Guterres återigen pressade utvecklade länder att beskatta vinster från fossila bränslen, förklarade han också var pengarna skulle spenderas.

– Dessa medel bör omdirigeras på två sätt: till länder som lider av förluster och skador orsakade av klimatkrisen; och till människor som kämpar med stigande mat- och energipriser.

LÄS ÄVEN: Se nya klimatpropagandan på europeisk tv

Generalsekreteraren förespråkade också en skatt som ska riktas till världens mest klimatkänsliga länder. Han vill även se att multilaterala utvecklingsbanker ”måste trappa upp och leverera”, och att hjälpa fattiga länder att anpassa sig till förvärrade klimatchocker ”måste utgöra hälften av all klimatfinansiering.”

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
693Senatorn till Zelenskyj: ”Ryssar dör – de bästa pengarna vi någonsin spenderat”
Annons