Ukrainska trupper använde sig i mars månad av äldre och handikappade människor som mänskliga sköldar vid strider mot ryska trupper. Det skriver Kontoret för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter (OHCHR) i en rapport.

Det är den 9 mars i år som ryska trupper rycker fram mot byn Stara Krasnianka i Luhansk i östra Ukraina. När de närmar sig ett serviceboende för äldre och handikappade människor uppstår skottväxling mellan dem och ukrainska styrkor.

Ukrainska trupper har två dagar tidigare befäst, minerat och lagt sig i bakhåll inne i boendet, trots att det fortfarande bor och arbetar ett drygt 80-tal civila där. De boende och de anställda tillåts inte lämna boendet, och det är därifrån ukrainarna skjuter på ryssarna.

Räddas av ryssar

Inga civila skadas i den första eldstriden, men två dagar senare sätter de ryska trupperna in tyngre vapen som de beskjuter serviceboendet med. En brand utbryter i boendet som dussintals handikappade och äldre uppges omkomma i.

Flera anställda och äldre lyckas fly eldinfernot och springer ut i skogen, där de efter fem kilometer möter ryska trupper som enligt FN-rapporten tar hand om dem. Det är oklart exakt hur många som dödas i striderna vid serviceboendet.

I ukrainska medier har beskjutningen av serviceboendet lyfts fram som ett exempel på där ”orcher”, ett i den ukrainska propagandan vanligt förekommande öknamn på ryssar, urskiljningslöst mördar civila. De äldre som räddades av de ryska soldaterna påstås dessutom ha ”kidnappats” av Ryssland.

Men FN påpekar nu i sin rapport att det i själva verket var de ukrainska soldaterna som använde de civila som mänskliga sköldar.

”Ryssarna är de dåliga”

Advokaten David Crane, som tidigare jobbat för USA:s militära underrättelsetjänst DIA, och som utrett brott mot folkrätten begångna i bland annat Palestina, Syrien och Jemen, säger till AP att även Ukraina måste följa folkrätten.

– Ukrainarna placerade de här människorna på en plats som var en dödszon. Det kan man inte göra, säger han.

– Ryssarna är de dåliga människorna. Det är ganska tydligt. Men alla kan hållas ansvariga inför lagen och krigets lagar.

Ukraina, USA och övriga västvärlden har tidigare gett Ryssland skulden för dem som dödades vid striden om serviceboendet i Stara Krasnianka.

Även Ryssland

FN lyfter i sin rapport även fram ett exempel på där ryska soldater använt civila på liknande sätt.

Under mars månad hålls 360 civila, inklusive 74 barn och fem handikappade, fångna i källaren till en skola i Yahidne, söder om Tjernihiv. Samtidigt används skolan som rysk bas.

Människorna i källaren saknar toaletter och vatten och det är så trångt att de inte kan ligga ned och vila. Tio äldre uppges omkomma i skolans källare på grund av de inhumana omständigheterna.

”Incidenten väcker oro för att ryska väpnade styrkor använde civila för att försöka göra sin bas immun mot militära operationer, samtidigt som de utsatte dem för omänsklig och förnedrande behandling”, står att läsa i FN-rapporten.