Trots att Islamiska statens så kallade kalifat föll tidigare i år utgör terrorgruppen fortfarande ett allvarligt hot. Enligt en FN-rapport baserad på information från medlemsstaternas underrättelsetjänster försöker IS-ledarna nu skapa förutsättningar för att gruppen ska kunna göra en comeback i länderna ifråga.

Redan för en månad sen kom indikationer på att Islamiska staten gjorde sig redo för en ”förödande” comeback, då enligt uppgifter från Institute for the Study of War med säte i Washington. Då låg fokus på att man omgrupperat i Syrien och Irak för att föra gerillakrigföring och avsåg utföra terrorattacker i Mellanöstern. Man ska enligt denna rapport även ha återtagit kontrollen över mindre områden i Irak.

LÄS ÄVEN: Ny rapport varnar: IS redo för ’förödande’ comeback

Enligt rapporten från FN:s säkerhetsråd varnar man för att Islamiska staten kan ha planerat en ny våg av attacker på europeisk mark innan årsskiftet och redan kan ha placerat ut sprängladdningar samt rekognoscerat fler möjliga mål för attacker.

Radikalisering i europeiska fängelser
Rapportens analytiker varnar även för en ökad radikalisering av intagna i europeiska fängelser där faktorer som ”fattigdom, marginalisering, frustration, låg självkänsla och våld” påstås spela in.

Av de IS-terrorister som återvänt till Europa och fängslats förväntas en första våg släppas inom de närmaste åren. Enligt medlemsstaterna har en del av dem som återvänt behållit sina radikala åsikter.

Av de omkring 40 000 utländska medborgare som anslöt till terrorgruppen bedöms ca 30 000 fortfarande vara vid liv, varav en del tros ha anslutit till al-Qaida alternativt bildat nya terrorgrupper. Från Europa har mellan 5 000 och 6 000 rest till Irak och Syrien varav 75 procent anslutit till IS. Av dessa ska 30-40 procent ha dödats medan 10-15 procent sitter fängslade i området och 30-40 procent återvänt.

Nationsgränser viktiga
Vidare konstaterar man att fysiska landgränser är ett av de mest effektiva sätten för att upptäcka, avskräcka från och avbryta så kallade terrorresor.

Islamiska staten ska ha tillgång till mellan 50 och 300 miljoner dollar och använder nu propaganda för att upprätthålla gruppens rykte som den ledande terrorgruppen.

Ytterligare ett orosmoment för EU-länderna ifråga är att IS skickar terrorister till Europa för att radikalisera landsmän.