På tisdagen gick FN ut och kritiserade Greklands beslut att stoppa alla nya asylansökningar under en månad. Enligt FN har landet ingen rätt att neka asylsökare.

Det är i ett pressmeddelande som FN:s flyktingorgan UNHCR skriver att Grekland inte har någon laglig rätt att frångå ordinarie asylprocesser. Detta trots att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har skapat migrantvågen genom att öppna upp gränsen och aktivt både uppmuntrat och anordnat transporter för migranter att lämna landet.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Turkiska fascister angriper syrier bosatta i Turkiet för att tvinga dem på flykt till EU

Bakgrunden till UNHCR:s utlåtande är att Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis på söndagen meddelade att landet inte kommer att ta emot några nya asylansökningar den närmaste månaden. UNHCR anser att Grekland bör avhålla sig från ”åtgärder som ökar lidandet för utsatta människor” och slår fast att landet måste pröva alla asylsökningar.

Erdoğan: Miljoner migranter på väg till Europa

Samtidigt rapporterar BBC att Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i ett tv-tal har meddelat att hundratusentals migranter lämnar Turkiet och att antalet snart kommer att vara miljontals.

Videoklipp visar hur migranter kastar tårgas mot den grekiska gränspolisen. Vidare cirkulerar det klipp som visar hur migranter lyckas tränga igenom gränsen.

LÄS ÄVEN: Öppna gränser: Fler än 750 miljoner vill migrera enligt ny undersökning