foi-troll

Jens Mattsson hemsöks av ryska ”troll”. Foto: Foi/Folk och försvar

Inrikes

Foi: Vi ”trakasseras av ryska troll”

Publicerad 1/25/2022
Annons

Försvarets forskningsinstitut (Foi) trakasseras av ryska ”troll”. Det skriver myndighetens generaldirektör Jens Mattsson i ett inlägg på LinkedIn.

Bakgrunden är inte minst att Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund och numera ordförande för Uppsala Universitet, i en serie uppmärksammade inlägg på Twitter kritiserar Nato för att ha ”medvetet militariserat de forna öststaterna”.

Ramberg manar även till återhållsamhet och att folk försöker förstå det ryska perspektivet i den allt mer infekterade konflikten mellan Ryssland och Nato.

Twitterinläggen har resulterat i stark liberal kritik mot den bland liberaler annars ofta lovordade juristprofilen.

LÄS ÄVEN: Anne Ramberg om den svåra uppväxten med oxfilé och gångavstånd till NK

LÄS ÄVEN: Asyladvokater badar i skattepengar – men Advokatsamfundet duckar frågor

”Trakasseras av ryska troll”

Foi-chefen Jens Mattsson tar mot bakgrund av ordstriden ton på LinkedIn.

”Sedan jag blev GD på FOI 2019 så har jag haft medarbetare som trakasseras av ryska underrättelseagenter, ryska ’troll’ som med rent hittepå försöker ta heder och ära av mina medarbetare, vågor av IT-attacker mot våra system mm”, skriver han bland annat.

Mattsson nämner bland annat händelsen där Åsa Scott, avdelningschef på Foi, belades med inreseförbud till Ryssland. Scott svartlistades förra våren som svar på att EU riktat sanktioner mot ryska medborgare.

Mattsson avslutar med en syrlig pik:

”Vi företräder Sverige och varje provokation eller hot mina medarbetare är oacceptabel och riktar sig i någon mening mot oss alla. Jag har därför en önskan. Nästa gång nån utan erfarenhet av säkerhetspolitisk analys eller djupare geopolitisk erfarenhet, men med ett uppumpat ego och väl tilltagen plattform att uttala sig ifrån tycker att de ska dra en lans för Ryssland och deras ’legitima intressesfär’ så gör inte det. Avstå. Både för er egen skull och för mina medarbetares skull. Och vill du prompt torgföra din åsikt så klä den inte i annan skrud än just åsiktens men var också beredd att ompröva den när du lär dig mer. Tack.”

LÄS ÄVEN: Vänsterradikala bakom FOI:s forskning om nationalistiska miljöer och hat mot journalister

LÄS ÄVEN: FOI avslöjas driva propaganda på Wikipedia – gömde sig bakom australiensisk IP-adress

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen varnar för högerextremism på nätet

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
808Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons