Tidigare idag rapporterade Samhällsnytt att Folkhälsomyndigheten pudlar efter en grovt felaktig uppgift där man påstod att varje bekräftat fall av coronasmittan innebär 1 000 oupptäckta fall. Myndigheten drog tillbaka uppgiften och meddelar nu att man har upptäckt fler fel i sin egen rapport. En person kallar agerandet för ”myndighetsgissningar”.

Det var på tisdagens pressträff som Folkhälsomyndigheten uppgav att omkring 600 000 personer i Stockholm ska vara smittade av COVID-19 till den 1 maj och att för varje bekräftat fall finns ytterligare 1 000 smittade, en uppgift som väckte stor uppmärksamhet i sociala medier.

LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten pudlar efter grovt felaktig uppgift

På onsdagsmorgonen publicerade myndigheten ett Twitterinlägg i vilket man skriver, ”vi har upptäckt fel i rapporten och just nu går rapportförfattarna igenom materialet igen. Vi publicerar rapporten igen så fort det här är klart”.

”Myndighetsgissningar”

Samhällsnytts reporter Egor Putilov frågar om Folkhälsomyndighetens agerande är ett trollande eller bara oförmåga. Han får svaret att det handlar om ”myndighetsgissningar”.

En annan person frågar sig varför myndigheten inte gör dataunderlagen offentliga och tillgängliga för allmänheten. ”Är det något hemligt?”.

LÄS ÄVEN: Folkhälsomyndigheten: Över en halv miljon smittade i Stockholm

authorimage