Anders_Tegnell_09584_Bild_Frankie_Fouganthin

Bild: Frankie Fouganthin

Inrikes

Folkhälsomyndigheten: Vaccinpass inte tillräckligt

Publicerad 12/21/2021
Annons

Enligt Folkhälsomyndigheten är vaccinpassen inte en tillräckligt effektiv åtgärd. Nu vill myndigheten se att det kombineras med andra åtgärder.

Det är i ett i sitt remissvar till regeringen Folkhälsomyndigheten efterlyser strängare åtgärder. I stort säger man ja till regeringens planer om att vaccinpasset ska omfatta fler ställen än i dag, men i nuvarande läge anses det inte vara tillräckligt och i vissa verksamheter anses det inte lämpligt alls.

”Det medför att vaccinationsbevis behöver kombineras med andra smittskyddsåtgärder för att minska risken för smittspridning i tillräcklig utsträckning. Det innebär att vaccinationsbevis redan i steg 2 i regeringens åtgärdsplan för införande av smittskyddsåtgärder ensamt inte är en tillräcklig smittskyddsåtgärd”, skriver FHM.

LÄS ÄVEN: Finska vaccinpass kan bli meningslösa

I regeringens promemoria föreslås att vaccinpass ska kunna omfatta restauranger och kaféer, platser för fritids- och kulturverksamhet, handelsplatser och platser för privata sammankomster samt långväga kollektivtrafik.

Men enligt Folkhälsomyndigheten är vaccinpass inte lämpliga i fritids- och kulturverksamhet, detta då man ser sådan verksamhet för barn som viktiga. Man menar också att barn kan behöva ha stöd av en ovaccinerad vuxen för att kunna delta.

Man ser även problem med vaccinpass i långväga kollektivtrafik där vissa grupper skulle uteslutas från att resa kollektivt på sträckor över 15 mil.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons