På fredagsmorgonen var förvåningen stor bland de kvarvarande DN-prenumeranterna som fick se en helsidesannons signerad ”Folkrepubliken Kinas särskilda administrativa region Hongkong” i vilken den kommunistiska diktaturen informerar om sin syn på den senaste tidens omfattande protester i Hongkong.

De massiva demonstrationerna i Hongkong har pågått sedan mars och inleddes med att man ville stoppa ett lagförslag som skulle tillåta utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Lagen föreslogs av den pro-kinesiska ledningen i Hongkong med löften om att den inte skulle kunna användas mot personer som förföljs av politiska eller religiösa skäl. Detta var något folket inte trodde man skulle kunna hålla och man befarade att politiska dissidenter skulle riskera utlämning till den kinesiska regimen.

Protesterna skulle visa sig bli framgångsrika då Hongkongs chefsminister i mitten av juni meddelade att lagförslaget skjutits upp på obestämd tid och några veckor senare kom beskedet att förslaget ”dött”. Protesterna fortsatte emellertid då man krävde att det skulle dras tillbaka formellt i fullo.

Nu vill kinesiska myndigheter förmedla sin syn på det som skett i Hongkong. Det man sett, hört och läst i sociala medier ”är bara en del av ett komplext socialt, ekonomiskt och politiskt pussel” och ”ett pussel vi kommer att lösa på egen hand”.

Bland punkterna försäkrar man att ”vi förlitar oss på rättsstatsprincipen som har fungerat så väl under så många årtionden”. Annonsen avslutas med: ”Vi kommer utan tvekan att återhämta oss. Det gör vi alltid.”

Wolodarski försvarar publiceringen
– Grundinställningen är att vara så liberal som möjligt mot opinionsyttringar på annonsplats. Det betyder inte att argumenten inte kommer bemötas över tid, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski till SVT Nyheter.

– Jag tyckte att annonsen låg i linje med hur ledningen i Hongkong redan uttrycker sig. Så jag såg det som att det var en del i den offentliga diskussionen.

Bakgrund
Hongkong blev en brittisk koloni 1842. Då britterna lämnade tillbaka Hongkong till Kina 1997 skedde det med löftet om att principen ”ett land, två system” skulle gälla i 50 år framåt med självständighet, fortsatt hög grad av press- och yttrandefrihet och marknadsekonomi med mera.