Arkivbild.

Föräldrar döms till fängelse och utvisning – tvingade minderåriga dottern att tigga i två år

Delningar

I mitten av februari försvann en 15-årig dotter till ett hitrest romskt par i Borlänge. Det uppdagades snart att flickan avvikit självmant och sökt sig till socialtjänsten i en annan kommun för att komma undan föräldrarnas tvång att tigga. Nu döms föräldrarna till 1 år och 8 månaders fängelse samt utvisning för människohandel.

Flickan ska ha tvingats sitta utanför butiker och tigga i Sverige under två års tid, dvs sedan hon var 13 år gammal. Det framgår inte hur det varit möjligt för familjen att uppehålla sig i Sverige under så lång tid, då tidsgränsen för den fria rörligheten inom EU är 3 månader.

Flickan har enligt domen körts runt till olika ständer, bland annat Borlänge, Falun och Säter. ”Arbetstiderna” har ofta varit från klockan 9 på morgonen till klockan 20 på kvällen. Pengarna fick hon inte behålla, de tog föräldrarna, bland annat för att betala av lån som de tagit till hövdingar inom klanen i hemlandet.

Enligt uppgift har hela familjen varit involverade i tiggeriverksamheten, förutom den 15-åriga flickan och föräldrarna även två andra syskon. En bidragande orsak till att flickan flydde var att hon ofta fick utskällningar av föräldrarna för att inte ha dragit in tillräckligt mycket pengar under ett ”arbetspass”.

Mia Schyberg, som är regionkoordinator mot människohandel och prostitution i region Bergslagen, säger i ett uttalande till SVT att det är en viktig dom och prejudicerande vad gäller att utnyttja barn i organiserat tiggeri. Domen är den första i sitt slag i Sverige, trots att det organiserade hitresta tiggeriet varit ett fenomen i Sverige sedan Rumänien släpptes in i EU för drygt tio år sedan.

– Vi måste bli bättre på att uppmärksamma barn som utsätts för sådant här på våra gator, menar Mia Schyberg, men vill inte föreslå några konkreta åtgärder, exempelvis tiggeriförbud som en majoritet av svenskarna efterfrågar.

Delningar

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.

93 KOMMENTARER

 1. Det stod en stor elefant i vägen och den är så stor att jag inte såg eller hörde något, så då kan det inte vara mitt fel!!

  Visst är det så ?

 2. Ullenhags små kelgrisar som påstod att dessa snillen byggde Sverige. Nu sitter han på kamelen i Jordanien och rider för nya äventyr.

 3. Nu kraftsamlar landets alla batikhäxor och ”hen’s” med fittmössor för en demonstration mot denna ”rasistiska” utvisning.

 4. Ojdå.. ”Det framgår inte hur familjen har lyckats uppehålla sig så länge i Sverige” Vilken otrolig bedrift… Någon som har ett tips på hur detta kan ha gått till haha..

 5. ”Prejudicerande” vafan, som om det inte var glasklart redan att det är olagligt att hålla sina barn som slavtiggare! Det här var ju bara en bevisningsfråga för polisens förundersökning, inte något juridiskt prejudicerande.

 6. Undrar hur det gick för den svenska rastaflätan i Malmö som försvarade den zigenska ockuperingen av mark. Han ar så tapper att han gjorde på sig.

 7. Jag vet däremot varför sånt här kan fortgå utan att nån reagerar, man kan inte säga halv sju angående nåt som zigenare i Sverige gör för då är man nazistrasistfascist och har fel värderingar.
  Man ska blunda när dom skiter i sandlådan man ska blunda när dom river ner ledningar på våra räls man ska blunda när dom rånar våra äldre man ska blunda när dom snor kyrkans koppartak………..osv osv.

  • Största problemet är att folk fortsätter att ge pengar. Om framförallt de äldre äntligen kan förstå att ge du dessa hitresta tiggare pengar, som fortsätter de att även använda sina barn till tiggeriverksamhet och de äldre därmed inte ger pengar, så skulle problemet av sig självörsvinna….

  • Då är man god när man vill ha kriminalitet och misär fast vi betalar världens högsta
   skatter för att slippa det!

 8. ”Sverige är fantastiskt”, hette en gammal slogan som stämde bra enligt mig. Men nu har vi mer tiggeri med tillhörande tragedier och människohandel, vi har könsstympningar, ”hedersmord”, månggifte, kvinnoförtryck, våldtäkter i alla former. Mer än någon annanstans i EU. Ändå har våra styrande fått för sig att kalla Sverige för ”den humanistiska stormakten”!
  Sverige är allt annat än humanistiskt nuförtiden.

 9. Det är samma godhetsapostlar som skriker högt om barnarbete på HM m fl som lägger pengar i i den här lilla tjejens plastkopp. Jag är äcklad.

 10. Det yttersta BEVISET på att INGET fungerar längre i SVÄRIGÄ ..!

  En 13 åring som sitter och Tigger i 2 År utan att någon reagerar…
  En fam som FÅR vara här 3 månader MEN kan utan vidare stanna 3-4 år, plus likvärdigt för de andra 4 000 som ÄR här i dessa Klaneri…!

  Sen ovan på det ca 80 000 som fått Avslag MEN kan utan Besvär vara kvar så länge dom vill…!

  65 Miljarder omsätts varje ÅR på den Svarta Marknaden och om inte så uppmanar det Folket att det ÄR OK att jobba Svart, så vad väntar Vi på, ALLT är möjligt i SVÄRIGÄ och hela Världen vet det, för ingen verkar Bry sej längre, så kör hårt livet är Kort….

  En ÄRLIG Svensk ÄR på utdöende..
  det Är m a o INTE Fint Nog….??

 11. Hamas, en islamistisk organisation som har anammat hela AFA, Våldvänstern taktik att erövra ett samhälle/land. Grundbulten i det är doktrin genom narrativet och börjar tidigt bland sina små barn så att indoktrineradet och hatet mot Israel kan leva i generationer. Vad Hamas gör med hjälp av pk-media, som sig bör är att använda indoktrinerade barn att offra deras liv utan moral så att pk-media kan servera deras ”empatiska”, och böööla för dessa barn utan att analisera anledningen till om varför dessa dör. Känslomässiga nyheter har de styrt opinionen i decennier men nu fördjupar man analysen, slutsatsen? Lätt att se, Hamas en terror organisation har en gemensam taktik med politiker och media här hemma, snacka om korruption! Vill man uppnå fred i regionen då ska man syna dessa indoktrinerade taktiker från politik, organisationer oftast kristna från väst (oftast från Che Guevara kyrkan ) och kräv att Islamismen blir en havererande makt med målet att förkrossa allt som människan har skapat, även empatin vill dessa utnyttja som att de kan mörda judar med hjälp av Väst.
  Förresten Svetsarn, de angriper judar va? Är de rasister, nazister, fascister?
  https://youtu.be/iO4UKXmr8zk

 12. Tiggarna utanför ICA Maxi Södertälje har nog varit här i minst 1,5 år. Skulle man säga något är man rasist.

 13. Och samtidigt är det batikhäxor på vänsterkanten som gjort Barnkonventionen till sin bibel och kallar alla muslimer av manligt kön under 50-år för baaarn. De riktiga barnen av kvinnligt kōn utnyttjas och våldtas utan att de bryr sig det minsta.

 14. Skall det ta mer än tio minuter att se att denna flicka inte hör hemma på gatan som tiggare. Skrämmande.

 15. Ett land i totalt förfall ,här följs inga lagar tiggarna sitter med sina koppar månad efter månad år ut och år in vid sina egna tiggeri affärer, varför följs inte lagen om uppehållstillstånd för dessa individer,det är sorgligt att se det svenska förfallet och handlingsförlamade politiker ,vilket skämt detta är.

  • De är med stor sannolikhet mutade att göra det här av Soros, eller enbart dumma i huvudet, vilket är närbesläktat.

   Syftet är sannolikt att skapa konflikt i samhället som de sedan kan profitera på. Folket har betalat för deras skurk-politik allt sedan globaliseringen påbörjades.

 16. Löfvens (sossarna) Nya Sverige fungerar PERFEKT som Löfven vill att det skall vara.
  GRATTIS LÖFVEN !!! Ps. rekommenderar en stor läkarundersökning, du ser inget, du förstår inget, du hör inget. Sverige kommer att kollapsa om du inte avgår.

  • Svenska folket valde honom till statsminister, förmodligen människor i min egen familj och släkt också. Jag tycker det säger en hel del om oss svenskar. Vi måste tala mer med varann och sluta titta så mycket på dumburken, vilken jag tror ytterst är skyldigt till det här.

   • Varför är det inte tillåtet att stryka namn på vallistorna när det är tillåtet att kryssa för den man helst ser vald? Då hade många knallkorkar rensats bort. Det är något som bör tas upp i debatten.

 17. Aterigen ordet ”vi”. Mia Schyberg anvander ordet ” vi” for att lagga ansvaret pa nagon anonym annan. Mia Schyberg skall anvanda ordet ”jag”.

 18. Visar än en gång övertydligt att myndigheterna inte har något koll på vilka som vistas i landet och varför. Man inser ju att det dessutom är oprioriterat. I det specifika fallet är det tvivel underkastat om familjen efter straffets avtjänande verkligen blir utvisade beroende på hur sagda familj ser på flickan som ”orsakade” deras straff. ”Av synnerligen ömmande skäl” kan de komma att bli födorådstagare i Den moraliska stormakten då flickan förmodligen inte lagenligt kan skiljas från föräldrarna som inte är svenska medborgare, och hemma i Rumänien vet ju ingen hur det går för flickan. Släktingar? Samma figurer som föräldrarna och så komna på kant med klanhövdingen. Nja, det blir nog Bankomaten för resten av familjens liv om de har en hal advokat.

  • Är det kanske så att asylärenden är ”brännvinsadvokaternas” favoritområde? Efter vad man läser i media tycks inte rättsmyndigheterna var särskit svåra att övertyga om att bästa lösningen är uppehållstillstånd.

  • Dottern kan söka asyl via sin advokat hänvisande till hot i hemlandet sprungna ur den här händelsen. Och då är frågan om dottern skiljs från sina föräldrar utan en mera svensk lösning är födoråd för hela familjen så att kontakt kan upprätthållas även om dottern inte bor hos familjen. Rumäniens sociala myndigheter… finns de?

 19. Den romska familjen har alltsa befunnit sig i Sverige i tva ar utan att ha visum. Dessutom arbetat inom tiggeri branchen utan att betala skatt. Vad tycker Finansminister Magdalena Andersson (S) om detta? Anser hon att vissa yrkeskategorier skall undantas fran beskattning?? Ett klargorande innan valet vore bra.

  • Eftersom de är EU medborgare behöver de inget visum. Däremot måste de ha en lagstadgad inkomst annars upphör uppehållsrätten för EU medborgare efter tre månader.

 20. Tänker på alla j-la as som skänkte pengar till henne, utan att misstänka att något inte stod rätt till, och sen vandrade vidare med ett självbelåtet leende!

 21. Folk som inte tänker längre än näsan räcker och för sin egna godhet upprätthåller tiggeriet.

  Uppenbarligen tycker de att tiggeri är lösningen på fattigdom. Godhetsivrarna med rätt värdegrund vet precis vilka lösningar som funkar.
  Fråga den lilla flickan, hon är säkert jättetacksam för det leverne som legitimerats av Sveriges godhetselit.

 22. Eftersom vår Regering hänvisar till EU. Kan man ju konstatera att andra EU-länder skickar sina Sociala problem på oss och andra ”snälla” stater i unionen. Sen har vi ju ”problemet” med Zigg. Dessa känner ju sig grovt förolämpade att bli avslöjade med brallorna på anklarna. Polisens register var väl ett försök att kartlägga Zigg-brottsligheten. Själv bevittnade jag ett Zigg försök till utpressning i Bromma i förra veckan. Obehagligt är förnamnet. Skulle köpa en Pizza. En 2-meters Zigg hotade personalen. Utpressning. Om dom inte Betalade skulle det bli massor av Problem.

 23. Ja, hur var det nu igen.. ”tiggeriet är inte organiserat” basunerades det ut i media fram till ganska nyligen, så fort någon riktade kritik mot det hitresta tiggeriet.

  • Aktuellts favorit, AB:s Anders Lindberg står fast i sin uppfattning:
   Anders Lindberg om det organiserade tiggeriet: ”Jag har samma uppfattning som tidigare”

  • … och det fanns inga skäggbarn och migrationen räddade pensioner och var lönsam och migranter begår inte fler brott än svenskarna o.s.v. o.s.v. Lögnerna tycks aldrig ta slut.

   Vad som är glädjande är att lögnerna tycks avslöjas i en allt snabbare takt nu.

 24. Jodå, jag har själv sett hur det är ”familjeföretag” när det gäller vissa tiggare. De skäms inte för att skicka fram barn, för de räknar med att folk blir mer generösa då. Precis som när de försöker simulera handikapp.

  Och folk som ger dem pengar, uppmuntrar dem till att fortsätta och utveckla verksamheten. Varför ska barnen gå i skola, när de kan bidra till familjen? Och så är karusellen igång. Istället för att utbilda sig, ska de gå i föräldrarnas fotspår.

  Nej, hög tid att stoppa detta. Förbjud tiggeri. Skicka hem zigenarna. Rumänien med flera länder får gott med pengar för att ta hand om dessa. Låt dem då ta hand om zigenarna. Och se till att zigenarna börjar riktig verksamhet, istället för det de gör nu.

   • Det grundar sig en dödsångest inför att göra något som skulle kunna vara till nytta för någon annan. Det skulle gå stick i stäv mot vad en äkta parasit är.

 25. Tvinga ett barn att tigga, tvinga ett barn att svälta sig, tvinga ett barn att täcka sig med tyg. Ingen skillnad. Men familjen skulle våldtagit barnet istället för då får man stanna!

  • Glöm inte könsstympning och tvångsgifte före 8-10 års ålder för att säkra livstids försörjning på skattebetalarnas bekostnad i Absurdistan

 26. Stackars barn som har odjur till föräldrar. Tiggeri i alla dess former ska förbjudas. Hitkomna som utövar tiggeri ska ut från Sverige med omedelbar verkan.

 27. De styrandes tiggerilag gör detta möjligt!!!!!! Löfven, hur ”naiv” anser du att du/ni vart i denna fråga!!!!! 🤔

 28. Ferm (mp), Lööf (c), Löfven (s) samt ”alla” inom Den Ofantliga sektorn, ”kulturen” samt den invällarvänliga median: ”Vilket dyngsnack, föräldrarna är missförstådda!”
  På ”göttebosska”, sicket ”straff”! Strunta i fängelsestraffet och gör allt för att lägga rabarber på minimum 500000 kr (ja, jag VET att det inte går, men tänk OM!)

 29. tiggeriet varit ett fenomen i Sverige först 2014, när Cecilia Malmström jobbat häcken av sig för att ge Bulgarien och Rumänien medlemskap i Schengen och visumfri rörlighet inom EU

LÄMNA ETT SVAR