Av rädsla för coronaviruset har många föräldrar haft sina barn hemma från skolan i flera månader. Då man varit i kontakt med skolan och efterfrågat anpassad undervisning har man fått nej. Nu hotas de med vite för att bryta mot skolplikten.

I början av pandemin engagerade sig Elisa Bastiani i frågan om smittspridning i skolan. Hon är administratör för en Facebookgrupp om skola, barn och covid-19 med omkring 2 600 medlemmar och ordförande för den nybildade föreningen Covid-19 skola och barn. Nyligen startade man en privat grupp för föräldrar som anmälts till socialen eller hotas med vite om de efterfrågat anpassad studiegång alternativt distansundervisning.

– Det är föräldrar som vill ha sina barn i skolan som alla andra men som frågar skolan vad de kan göra för att skydda barnet och föräldern, säger Elisa Bastiani till Göteborgs-Posten.

Gemensamt för många av de föräldrar med barn som hållits hemma från skolan är att vårdnadshavaren eller andra familjemedlemmar har en sjukdom alternativt tillstånd som kan utgöra en ökad risk ifall de insjuknar i covid-19. Många är också ensamstående och undrar vad som skulle hända med deras barn ifall de hamnar på sjukhus eller dör.

Flera har försökt med att be om anpassad undervisning från skolan men har inte fått beviljad frånvaro. Vissa har anmälts till socialtjänsten och hotas med vite ifall barnen inte återvänder till skolan.

Hänvisar till skollagen

Från myndigheterna har man haft hållningen att skolmiljön inte utgör någon riskmiljö för barn och att smittspridningen snarare sker på fritiden.

Enligt Bastiani finns det stöd i skollagen för att skolan måste anpassa miljön, något man dock avvisar på Skolinspektionen. Nils Kaiser, samordnare för covid-19 på grundskoleförvaltningen i Göteborg, pekar på att eleverna måste få sin utbildning för att klara sig i livet.

– Eleverna har en rättighet att få utbildning att klara sig i livet, så det är helt solklart att det är vår skyldighet att erbjuda eleverna undervisning så man klarar sig i livet. Det ser vi att det bäst sker på skolan.

Elisa Bastiani vill inte att skolplikten slopas men önskar en kompromiss.

– Jag är för skolplikt, men jag menar skolplikt på ett modernt vis. Med olika former av närvaro, olika former av användning av skoltiden, olika former av resurser. Vi kan befria närvarotid genom teknologi, tänk att det finns många barn som har svårt att sitta en hel timme på en stol. Vi måste utvidga begreppet skolplikt så det passar 2020 och inte 1864, säger Elisa Bastiani.