På måndagskvällen spelade Sveriges fotbollslandslag EM-kval mot Azerbajdzjan. En match som Sverige vann med 5-0 men vinsten blev inte fokus efter matchen. En hätsk argumentation utbröt i Viaplays direktsändning mellan fotbollsexperten Bojan Djordjic och förbundskapten Janne Andersson. Bråket har nu resulterat i rasistanklagelser mot Janne Andersson.
– Uppfattade att det blev en fråga om mitt ursprung, säger Djordjic.

Fotbollsexperten Bojan Djordjic, serbisk bakgrund och tidigare spelare i bland annat Manchester United, ifrågasatte varför förbundskapten Janne Andersson lät Jesper Karlsson bara spela sammanlagt åtta minuter i matcherna mot Belgien och Azerbajdzjan.

Djordjic argumenterade för att Karlsson är i sin livs bästa form. Det var något som Andersson inte höll med om och diskussionen blev snabbt hård inför tittarna. Förbundskaptenen frågade sedan Djordjic vad han representerar.

Janne: Vad representerar du då?
Bojan: Sverige så klart. Varför skulle jag inte göra det?
Janne: Åh fan.

Kort därefter stormade Andersson ut ur sändningen. Se videon nedan.

”En fråga om mitt ursprung”

På tisdagen har debatten gått varm både i media och sociala medier huruvida Janne Andersson syftade på Djordjic serbiska bakgrund eller roll som fotbollsexpert, spelare eller tränare.

Bojan Djordjic hävdar att det handlar om rasism. På tisdagseftermiddagen bröt fotbollsexperten tystnaden och framförde att han ”kan förlåta men inte glömma” händelsen.

– Jag står fast vid mina övertygelser och värderingar. Jag brinner för de här frågorna som bygger på egna erfarenheter sedan jag kom till Sverige 1992. Jag vill förena och bygga broar i ett splittrat samhälle och är hellre tydlig och obekväm, än otydlig och bekväm. Om man inte förstår vikten av det som skedde i vår sändning är det ett inneboende strukturellt problem. Även om Janne säger att det inte var hans intention, uppfattade jag att det blev en fråga om mitt ursprung och det gjorde mig sårad och besviken på min förbundskapten, säger Bojan Djordjic i ett pressmeddelande från Viaplay.

Andersson: ”Stopp i huvudet”

Tidigare på tisdagen kallade Svenska fotbollsförbundet till pressträff där Janne Andersson framförde att Djordjic har missförstått vad han menar. Vidare försvarade sig Andersson med att han har känt stor press i Viaplay studion och att ”det blev stopp i huvudet”.

– Det handlar inte om hans ursprung. Jag är jätteledsen för att han tolkar det så. Alla är lika värda oavsett, säger Janne Andersson.