alayoub-alabed

Polisen

Inrikes

Förde bort gömd hedersutsatt dotter till Syrien – döms men utvisas inte

Publicerad 6/14/2023
Annons

Den tolvåriga dottern hade LVU-placerats i ett familjehem på grund av våld och hedersförtryck. Trots att platsen var hemlig lyckades pappan hittade henne och föra henne till Syrien. När pappan nu döms för grov egenmäktighet med barn slipper han utvisning då Syrien – där frun väntar – anses för farligt.

Sommaren 2022 omhändertogs två systrar i Älmhult enligt lagen om vård av unga, LVU. De vittnade om att de utsattes för våld och hedersförtryck av pappan, 38-årige Raki Alayoub. Både pappan och frun, 35-åriga Maryam Alabed, förnekade.

Förvaltningsrätten trodde på flickorna, dessutom fanns det enligt domstolen en påtaglig risk för den ena systern skulle utsättas för våld och hedersförtryck i föräldrarnas vård. Då domen föll hade mamman och tre yngre syskon redan avvikit från utredningshemmet där de varit placerade.

LÄS ÄVEN: ’Nyanlända’ åtalas för mord i bostadsområde – kan INTE utvisas

Den äldre 14-åriga systern placerades på ett HVB-hem medan den yngre flickan placerades i ett familjehem. I början av oktober försvann den äldre systern från sitt hem och några dagar senare dök den yngre systern inte upp på sitt familjehem efter skolan.

I januari hävdade mamman att hon och barnen befann sig i Syrien.

– Vi ska inte åka tillbaka till Sverige. Nu väntar vi på vår man. Han sitter fängslad i Sverige. Vi får se när han bli släppt. Om vi får möjlighet åker vi tillbaka till Idlib i Syrien. Vi ska aldrig återvända till Sverige., sa hon till Expressen.

Ingen utvisning

Pappan Raki Alayoub stannade i Sverige där han i våras åtalades tillsammans med fyra andra män för bortförandet. På måndagen föll domen där man konstaterar att brottet hade planerats noggrant sedan en tid tillbaka.

Raki Alayoub döms till 18 månaders fängelse för grov egenmäktighet med barn och mannen som körde flickan ur landet döms för samma brott till 16 månaders fängelse.

Åklagaren yrkade att Raki Alayoub skulle utvisas till Syrien och förbjudas att återvända i tio år men får stanna. Enligt tingsrätten är brottets straffvärde så högt att de allmänna förutsättningarna för utvisning är uppfyllda. Att han dessutom saknar bostad, sysselsättning och familj i Sverige talar också för utvisning.

LÄS ÄVEN: Ekeroth: Utvisning men inte utvisning

Migrationsverket bedömer dock att det föreligger hinder mot verkställighet av utvisning till hans hemort i Idlib-provinsen då det fortfarande råder stridigheter där.

Han kommer att friges villkorligt om ungefär fyra månader och tingsrätten bedömer att situationen inte kommer att förändras fram till dess.

Åklagaren yrkade på att även mannen som körde flickan ut ur Sverige skulle utvisas till Syrien. men också han får stanna då han har flyktingstatus.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons