I fjol anmälde personal och passagerare totalt 2 628 fall av olika typer av sexbrott utförda på tåg på landets järnvägar. Det är en knapp fördubbling jämfört med de 1 402 fall som rapporterades 2013. De allra flesta fall förblir olösta och leder aldrig till en dom eller någon slags uppklarning.

Bland fallen finns tafsande, blottande, sexuella övergrepp, våldtäkt och andra liknande företeelser. Av de 2 628 fallen rörde 215 barn.

Enligt Andrea Simon, talesperson för End Violence Against Women Coalition, vet man att de som begår de sexuella övergreppen tar sig in i transportsystemet med det specifika målet att utföra brotten och övervakningskameror visar hur de rör sig runt för att hitta kvinnor att ge sig på, oftast under rusningstid då tunnelbanorna är som fullast.

Trots den kraftiga ökningen har antalet åtal i stort sett legat på en oförändrad nivå. Bara 402 fall som anmäldes i fjol ledde till åtal, något fler än de 380 under perioden 2014-2015.

2018 fann Her Majesty’s Chief Inspector of Constabulary and Fire and Rescue Services (HMICFRS) att Londonpolisen inte registrerat 94 500 brott, vilka utgör 10,5 procent av alla brott i huvudstaden det året. Rapporten fann också att nästan ett av tio sexbrott inte registrerades.

Utöver sexbrott ökar även antalet våldsamma attacker mot personalen – en annan rapport visar att den brittiska transportpolisen ryckt ut på 1 438 attacker i Skottland under de fem senaste åren.

Även stölder i tunnelbanan ökar dramatiskt – en uppgång på 80 procent under de tre senaste åren.