Tommy Robinson och Julian Assange är numera grannar i fängelset. Samtidigt anser Norges före detta justitieminister att Facebook hotar yttrandefriheten.

Tidigare i juli dömdes Tommy Robinson till 9 månaders fängelse för ”domstolstrots” och tackar nu i ett meddelande alla som kämpar med honom.

Robinson, som sitter isolerad 23 av dygnets timmar, skriver att avsaknaden av mänsklig kontakt verkligen kan påverka ens psyke men att han håller modet uppe. Av meddelandet framgår att han roas av tanken på hur klistermärken och banderoller med budskapet ”Free Tommy” retar upp Storbritanniens elit.

Granne med Assange
Under den första tiden i fängelset hölls Robinson helt isolerad. Nu har han enligt uppgift fått en granne i cellen ovanför som han kan prata med – Julian Assange. Två förkämpar för det fria ordet, som nu alltså är fängslade på samma plats. Enligt meddelandet höll de en lång konversation genom cellernas fönster, då Assange flyttats in.

LÄS ÄVEN: Tommy Robinson fängslas i ”jihadistiskt träningsläger”

Samtidigt erkänner nu Facebook att de tar bort alla inlägg som stöder ”farliga människor”. Detta efter att ett inlägg, skrivet av den norske politikern Per-Willy Amundsen, tagits bort, rapporterar norska TV2. Amundsen tillhör Framstegspartiet och har tidigare varit justitieminister i Norge.

Inlägget, som enligt Amundsen har tagits bort, handlade om just Tommy Robinson.

”Tommy borde få asyl”
I texten, som publicerades den 11 juli, skrev Amundsen:

Tommy borde få asyl i Norge, eftersom Storbritannien sviker yttrandefriheten. Han är politiskt förföljd.

Den tidigare justitieministern skrev vidare att: ”Detta är garanterat en post som Facebook kommer stoppa”.

Enligt Amundsen raderade Facebook det aktuella inlägget fyra dagar senare. Dock varken förnekar eller bekräftar Facebook detta.

– Vi kommenterar inte enskilda inlägg med hänsyn till den personliga integriteten, säger policychef Janne Elvelid, Facebook Norge.

Rensar bort inlägg om farliga personer
Facebook bekräftar dock att företaget nu raderar alla inlägg som stöder människor eller organisationer som de själva har identifierat som ”farliga”. Tommy Robinson är bland dem.

Robinson är ansluten till UKIP och var tidigare ledare för den från Facebook uteslutna gruppen English Defence League.

Facebook avslöjar inte hur många personer eller organisationer som finns på listan.

– Jag har inte den informationen på en rak arm, men jag kan säga att det inte händer ofta, säger Elvelid.

Vad som skulle kunna uppfattas som ofta i sammanhanget nämns inte men han tillägger att: ”Det är en svår balans att skapa en säker miljö för våra användare och samtidigt ge dem friheten att uttrycka åsikter”.

Yttrandefriheten hotas av Facebook
Enligt Media24 skrev Amundsen i det raderade inlägget att lagstiftning bör övervägas.

Principiellt är detta djupt problematiskt. Facebook är på många sätt ett monopol. Om de inte kan hantera yttrandefriheten själva, bör Stortinget överväga om lagstiftning krävs för att juridiskt skydda uttalanden på Facebook.

I en intervju med samma tidning utvecklar han resonemanget.

– Du kan tycka vad du vill om Robinson. Oavsett vad du tycker är det skrämmande att Facebook har slagit in på en linje där de tar bort och censurerar innehåll, säger Amundsen till.

– Yttrandefrihet handlar inte bara om att tillåta åsikter man tycker om. Självklarheter behöver inte yttrandefrihet. Det är kontroversiella och motsägelsefulla ställningstaganden som behöver skydd, och Facebook verkar inte förstå det, tillägger han.