I SVT Agenda på söndagen deltog bland andra Björn Eriksson som var rikspolischef under åren 1988 – 1996. I programmet säger han att dagens situation beror på att man varit naiva och blundat för utvecklingen.

Efter att biträdande rikspolischef Mats Löfving i helgen efterlyste krafttag för att bekämpa de 40-tal kriminella klaner som kommit till Sverige enbart med syfte att organisera kriminalitet sa statsminister Stefan Löfven (S) på måndagen att han inte vill koppla brottsligheten till etnicitet.

Mot bakgrund av klanernas härjande i Sverige menar Löfving att diskussionen om integration i Sverige ”kan vara lite naiv”.

Naivitet är även före detta rikspolischef Björn Eriksson inne på.

– Man måste förstå att denna utveckling har skett för att vi har varit naiva, vi har inte velat se, säger han i SVT Agenda.

Etnisk organiserad kriminalitet

Eriksson varnade själv under sin tid för att den organiserade kriminaliteten höll på att växa okontrollerat men de åtgärder han föreslog togs emot negativt.

– Det började med MC-gängen. Hells Angels och Bandidos. Sen kom nästa steg, en etnisk organiserad kriminalitet. Juggeligan, Chileligan. Sen kom den geografiska dimensionen. Fittja Boys. Och sen slutligen det som kommer nu.