Simon Alm, före detta distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Uppsala, nekades öppna bankkonto i Nordea åt sitt företag. Efter att Alm kontaktat Samnytt har banken ändrat sig, och plötsligt godkänt hans ansökan. Han är omskakad av händelsen.
– Det var mer eller mindre en dödsdom jag fick, säger Simon Alm.

Simon Alm har varit förtroendevald politiker för Sverigedemokraterna sedan 2010. År 2020 utesluts han ur partiet, anklagad för att bedriva ”partiskadlig verksamhet”. Han fortsätter trots uteslutningen sina politiska uppdrag för kommunen fram till höstens val.

Eget företag

Under våren tar Simon Alm över en verksamhet som säljer massage- och rehabiliteringsartiklar på nätet från en annan företagare.

– Jag köpte inkråmet, förklarar han för Samnytt.

Eftersom den tidigare ägaren av webbutiken under fjorton års tid haft sina konton i Nordea, och Simon själv är kund och har sitt bolån där, tycker han det är en god idé att fortsätta med den banken. Han har ingen anledning att tro att det ska vara några problem att öppna företagskonto.

– Det är inte postorderknark eller något sådant spännande. Det är väldigt harmlöst. Långt ifrån politik eller andra riskkategorier som flaggas av Facebook och banker för att de försöker påverka samhället, säger han.

Får nej av banken

Det besked den tidigare SD-politikern får kommer som en chock: Nordea nekar webbutiken att fortsätta ha konton i banken efter att han tagit över ägandet.

– Då fick jag ett blankt nej, berättar han.

– Jag fick kalla kårar och tänkte: ”Shit, det här är inte bra”.

Den aktuella webbutiken är baserad på Shopify, en e-handelsplattform som endast samarbetar med storbankerna.

– Om storbankerna säger nej, så har man inte tillgång till intäkterna man får via Shopify. Det var mer eller mindre en dödsdom jag fick, konstaterar Simon Alm.

– Man kan inte driva företag utan att ha tillgång till de intäkter som företaget genererar. På resultatet blir det fortfarande lönsamt, men man går i konkurs för att man inte har tillgång till kassan.

Får nej – igen

Simon har under flera veckors tid löpande kontakt med Nordea. Han ombeds skicka in en ny ansökan, med ny affärsplan, detaljerat beskriva verksamheten och vilka leverantörer han kommer använda sig av.

Under onsdagen denna vecka får han ”slutgiltigt” besked. Han nekas bankkonto i Nordea, får han veta via telefon.

– Det var en kombination av ”samlad bedömning” och ”bristande kundkännedom”. Jag undrade vad jag kunde komplettera ansökan med, men de sade att det spelade ingen roll, berättar han.

– Jag är bolånekund hos Nordea, företaget jag köpt har varit kund hos Nordea i fjorton år, så varför fungerar inte min privatperson som ägare till en sådan verksamhet? frågar han sig retoriskt.

Misstänker politiska skäl

De senaste åren har flera svenska storbanker stängt ned bankkonton för svenskar av politiska skäl. I ett av de mer kända fallen, som gäller Fria Tiders grundare, stängde Swedbank Widar Nords privata bankkonto och hans bank-id med hänvisning till ”negativ publicitet” – det vill säga att vänstermedier skrivit negativa artiklar om bankkunden och hans tidning. Stockholms tingsrätt slog senare fast att Swedbanks agerande var olagligt.

LÄS ÄVEN: Widar Nord efter domen: Swedbank stängde mitt konto för att jag står bakom Fria Tider

Simon Alm misstänker att något liknande drabbade honom i hans kontakter med Nordea.

– Det var totalt blankt nej. Jag fattade ingenting. Skitkonstigt! Så det enda logiska var att de tittat på min Facebookprofil och sett att jag har en bakgrund i SD, googlat mitt namn eller liknande, säger han.

Nordea totalvänder

Efter att ha nekats öppna bankkonto i Nordea kontaktar Simon Alm Samnytt och andra så kallade alternativmedier under onsdagskvällen. När Samnytt pratar med honom under torsdagsförmiddagen har banken plötsligt ändrat sig.

– Jag avslutade precis samtalet med Nordea, som totalvände. Jag vet inte vad du har gjort? utbrister han.

Han berättar att Nordea precis rivit upp sitt tidigare beslut, och gått med på att låta Simon Alm och hans företag ha bankkonto i banken.

– Det är totalt som natt och dag, konstaterar han.

– Sedan ringer du direkt efteråt. Så jag tänker att någon måste ha ställt någon obekväm fråga till dem, eller vad är det som har hänt? säger Simon Alm.

LÄS MER: Mira Aksoy vårdades för cancer på sjukhus – då stängde Swedbank hennes bankkonto