Det är inte bara för Tyskland förbundskansler Angela Merkels invandringspolitik, som betydde att över 1,5 miljon migranter släpptes in i landet enbart under 2015, inneburit en säkerhetsrisk utan för hela EU, menar Dr. August Hanning, före detta chef för den tyska federala underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendienst, BND.

Det är i en intervju med brittiska Sunday Express som Hanning berättar om den flora av problem Merkels beslut har inneburit – ”vi upplever problem varje dag”, säger han bland annat.

LÄS ÄVEN: Rapport: Merkels regering kan ha släppt in tusentals krigsbrottslingar

– Vi har kriminella, misstänkta terrorister och människor som använder flera identiteter. De som utförde Berlindåden använde tolv olika identiteter.

I dag finns fortfarande 300 000 personer i Tyskland vars identitet myndigheterna inte vet något om, vilket enligt Hanning utgör en massiv säkerhetsrisk. Man ska inte ha några adekvata lösningar för att ta itu med problematiken heller.

LÄS ÄVEN: Tyska delstatsvalen: Merkel gömmer sig och invandringskritisk höger växer

Vidare anklagar han Merkel för hyckleri då hon å ena sidan menar att hon inte gjorde fel, men samtidigt lovat att det aldrig ska ske igen.

– Det är politisk svaghet, säger Hanning.

LÄS ÄVEN: Angela Merkel avgår – efter fiaskoval

Förbundskanslerns svaga invandringspolitik har skadat hennes förmåga att skapa goda personliga relationer med utländska ledare, menar Hanning, och han ger även Merkel skulden för framväxten av högerextrema krafter som skapar andra slags säkerhetsutmaningar. Till dessa räknar han bland annat Alternativ för Tyskland som han menar aldrig hade fått stöd om det inte vore för beslutet 2015.