Äldre personer hälsar 73663 pixabay
Inrikes

Föreslagna besparingar i kommun väntas slå hårt mot seniorer

Publicerad 3/14/2019
Annons

Socialförvaltningen i Jönköping har på uppdrag av äldrenämnden utrett kostnaderna för restaurangerna inom kommunens äldreomsorg. Resultatet blev att man föreslår att tre av dessa läggs ned.

Restaurangerna inom äldreomsorgen fungerar som viktiga mötesplatser för många av stadens seniorer. Deras syfte är också att fylla en social funktion och tillhandahålla näringsrik mat till de äldre. Man har även lunchöppet för allmänheten och pensionärer äter till subventionerat pris.

Restaurangen på seniorboendet Union i Huskvarna har flest matgäster av de tre ställen som föreslås stängas. Där äter i genomsnitt 37 personer varje dag. Sedan den 1 februari är den dock tillfälligt stängd på grund av brister i arbetsmiljön som nu åtgärdas – insatser som kan bli meningslösa ifall de föreslagna besparingarna genomförs.

Enligt socialförvaltningen skulle nedläggningen vara ekonomiskt gynnsam för äldreomsorgen och endast innebära negativa konsekvenser ”för ett fåtal enskilda individer”.

Totalt finns 20 kommunala kök i Jönköping. Dessa levererar mat till 35 äldreboenden plus 1 100 äldre i vanliga boenden samt några skolor och verksamheter inom funktionshinderomsorgen. Driften av dessa beskrivs som kostsam.

Satsning på migranter
Medan det ska sparas in på de äldre storsatsade Jönköping senast 2016 på migranter då det stod klart att 120 nya lägenheter ska byggas för nyanlända i fem olika kommundelar.

Enligt uppgifter från 2016 hade socialförvaltningen beräknat att det kan behövas 266 miljoner kronor för att lösa bostadsfrågan – halva kommunens investeringsbudget.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons