Den av den svenske entreprenören Erling Persson 1942 grundade butikskedjan Ur & Penn togs 2002 över av de libanesiska bröderna Osama Saffar och Ayad Al Saffar. Trots att de blivit multimiljonärer på de 40 butikerna valde de att begära 3,5 miljoner i coronastöd, vilket de också beviljades. Enligt en granskning som Expressen gjort har skattepengarna gått till förvärv av lyxbilar, en Bentley Continental GT och en specialbyggd Rolls Royce.

Det lättvindiga utbetalandet av coronastöd till företag och artister med stora kapital på banken har väckt vrede bland vanliga skattebetalare som fått stå för notan som redan uppgår till miljardbelopp. Nu kommer ett nytt avslöjade som sticker i ögonen.

Det handlar om bröderna Saffar från Beirut som sedan 2002 äger den anrika svenska butikskedjan Ur & Penn. Bröderna är nu mångmiljonärer, bor i stora villor i exklusiva Djursholm i norra Stockholm och äger ett stort antal lyxbilar.

När regeringen fattade beslut om att ge ekonomiskt stöd till coronakrisande företag, lämnade Osama och Ayad in en ansökan. Att koncernen gick med 365 miljoner netto i vinst förra året och att bröderna personligen är miljonärer många gånger om ansåg de inte var något hinder. Det gjorde inte heller Skatteverket som utan synpunkter betalade ut 3,5 miljoner kronor.

Tog emot stödpengar och köpte lyxbil

Pengarna behövdes inte i företaget. Samtidigt tyckte Osama att han kunde göra något trevligt för egen del och köpte sig en Bentley Continental GT i tremiljonekronorsklassen. Han äger sedan tidgare bland annat en Rolls Royce, två Audi, en Porsche och en Mercedes.

– Jag har rätt kanske att göra något roligt för mig själv, säger Osama Saffar när Expressen kontaktar honom och ifrågasätter användningen av coronastödet från skattebetalarna och vill i övrigt inte svara på frågor med hänvisning till att ingen ska lägga sig i vad han gör med pengarna.

Den andra brodern och delägaren Ayad Al Saffar kör samtidigt omkring i en helt ny Rolls-Royce Phantom VIII, värd sex miljoner kronor i grundutförande och enligt värderare runt tio i den lyxutrstade versionen. Även han är sedan tidigare ägare till ett antal lyxiga bilar, däribland tre Bentley och en Lamborghini.

Expressen listar Rolls Royce-bilens extrautrustning:

  • Vinkyl med medföljande kristallglas
  • Innertak med hundratals små lampor som kan dimmas och ge känsla av stjärnhimmel
  • Förlängd med 2,2 decimeter till en kostnad av 1,5 miljoner kronor
  • Går under namnet ”Rose Phantom” på grund av inredning med broderade rosor som sytts med en miljon stygn

På Småföretagarnas riksförbund, som organiserar många av de mindre företag som har det väldigt tufft nu under coronakrisen, är man kritisk till hur skrupelfria storföretag roffar åt sig av stödpengar som borde gå till andra som verkligen behöver dem.

Men mest arg är man på Skatteverket som kan vara extrem närgångna i sin granskning av enskilda och små egenföretagare men som nu utan kontroller eller krav betalar ut mångmiljonbelopp till rika företagare vars företag gjort storvinster.

– Det sticker förstås i ögonen på folk Det som är bekymret med den här typen av stöd är att man inte tagit reda på hur det faktiskt ser ut i bolagen, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas riksförbund, när han konfronteras0 med Expressens uppgifter och bröderna Saffar.

12 miljoner i coronastöd trots 100 miljoner i utdelning

En annan rik företagare som ansökt om och beviljats coronastöd är krogkungen Alessandro Catenacci, största ägare i Nobis-koncernen där bland annat de exklusiva restaurangerna Operakällaren och Stallmästaregården samt Nobis hotell i Stockholm ingår.

Catenacci sökte och fick utan närmare granskning ut drygt tolv miljoner kronor i stöd från skattebetalarna. De senaste fem åren har han tagit ut aktieutdelningar ut koncernen på över 100 miljoner kronor. Han bor i en palatsliknande villa strax utanför Stockholm och kör Lexus lyxigaste modell LS 500H med en prislapp på drygt en miljon kronor.

Krogkungen försvarar sig med att han bara sökt stödet och fått det, utan att framställa sig eller sin koncern som på ruinens brant. Han tycker inte att han har något att skämmas över för att ha plockat ut 12 miljoner från skattebetalarna, pengar som varken han eller hans företag behöver.

– Jag har gjort all by the book. Jag har inte beklagat mig, jag har inte gått ut i tidningarna och sagt att det är synd om oss. Det har gått ut stöd som man regelrätt kan få och jag förstår inte varför jag ska sitta här och skämmas.

Kvitterade ut nära 150 miljoner i coronastöd

Det är inte bara företagare med invandrarbakgrund som plockat ut stödpengar som kan ifrågasättas. Den allra största mottagaren av coronastöd är Scandic Hotels som har Stenakoncernen som dominerande ägare. Flera av ägarna i familjen Olsson är miljardärer.

Trots det har man ansökt om och fått beviljat 148,6 miljoner kronor i skattefinansierat coronastöd. Att moderbolaget de senaste tre åren gjort storvinster och att man därför tagit ut aktieutdelningar på över en miljard utgjorde enligt Skatteverket inget hinder för att få ut det rekordstora stödbeloppet.

Scandic-hotellen har drabbats hårt av coronakrisen men samtidigt har man permitterat mängder av anställda och sparkat andra för att kompensera för intäktsbortfallet. Avsikten med stödpengarna är att de anställdas jobb ska tryggas, något som i stor utsträckning inte har skett i det här fallet.

Styrelseordförande William Olsson vill inte svara på Expressens frågor om pengarna man kvitterat ut från skattebetalarna.

– Tack för att du ringde, säger han bara till tidningens reporter och lägger på luren.

William Olssons faster heter Madeleine Olsson-Eriksson och äger Formica Capital AB tidigare i år gick in som ny ägare i Scandic Hotels med runt 4 miljarder kronor, pengar som hon tjänat på att sälja sina tidigare andelar i familjens investeringsbolag Stena Sessan.

Hon bor i en specialritad jättevilla på 1 000 kadratmeter i Hovås utanför Göteborg med utsikt över havet och med swimmingpool och frikostiga rekreationsytor. Hon ser inga problem med att ta emot närmare 150 miljoner kronor från skattebetalarna

– Vi tycker det är jättebra, säger Madeleine Olsson-Eriksson till Expressens reporter.

Det Madeleine Olsson-Eriksson tycker är bra är bland annat att man nu slipper gå in med mer egna pengar så som man gjorde i våras genom en nyemission.

Kedjan Joe and The Juice med ett stor antal dryckesbarer återfinns också bland företagen som sökt och fått omställningsstöd. Drygt fem miljoner kronor handlar det om i det fallet. Detta trots att kedjans största ägare riskkapitalbolaget Valedo har tillgångar på 4,5 miljarder och gjorde en nettovinst 2018 på 318 miljoner kronor.

Valedo grundades av bröderna Nils och Per Forsberg som båda är mycket väbeställda. Nils Forsbergs villa i Saltsjö-Duvnäs strax utanför Stockholm är värd uppemot 40 miljoner kronor Han äger dessutom en egen ö i Vaxholm som som 2014 betingade ett pris på 14,5 miljoner kronor och sannolikt är värd mer idag. Brodern Per Forsberg bor i en exklusiv villa i Djursholm.

Ingen av bröderna vill dock tala med Expressen utan hälsar via Valedos presskontakt att man aldrig kommenterar frågor om bolagen och att tidningen får vända sig till respektive bolag, i det här fallet Joe and The Juice, om man vill ha några svar.

Bara en mindre del av stödpengarna

Det så kallade omställningsstödet utgör samtidigt bara en liten del av de skattepengar som regeringen delar ut till företag under coronapandemin. De verkligt stora beloppen gäller det så kallade permitteringsstödet som omfattar hela 95 miljarder kronor.

Men huruvida de pengarna verkligen går till företag i kris eller delas ut på lika lösa boliner som omställningstödet är ingenting som skattebetalarna som står för notan kan kontrollera. Uppgifterna om vem som fått pengar, hur mycket och på vilka grunder har hemligstämplats av Tillväxtverket.

Några aktörer har självmant vidgått att de fått permitteringsstöd. En av dem är hotellkungen Uwe Löffler som äger Tastsinn-koncernen där ett stort antal hotell i Sverige, Danmark och Tyskland ingår.

Han berättar för Expressen att han kvitterat ut drygt tio miljoner i permitteringsstöd. Detta utöver de 17-18 miljoner som han fått i det mer offentligt transparenta omställningsstödet. Löffler har dessutom plockat ut ungefär lika stora belopp från de danska skattebetalarna för sina hotell i Danmark.

Löffler har samtidigt gett sig själv närmare 130 miljoner kronor i aktieutdelning de senaste fem åren. Han är emellertid inte nöjd med de sammanlagt 45 miljoner kronor han hitills fått i stöd från Sveriges och Danmarks skattebetalare.

– Jag tycker att omställningsstödet, i förhållande till vad man ställt till med, är för lågt, förklarar han för Expressen.

Med ”ställt till” syftar Löffler på staten som infört de restriktioner som drabbat hans verksamhet, därför ska staten också betala. Hurvida Löffler behöver pengarna eller inte och att det inte är beslutsfattarna utan skattebetalarna som står för notan är inget som han kommenterar.

Löffler bekräftar dock att det finns kapital i bolagen som kunde ha frigjorts i stället för att be skattebetalarna om pengar. Runt 400-500 miljoner kronor uppger han att det rör sig om.

Grova skattebrottslingar bland stödmottagarna

Bland huvudmännen i bolag som fått miljonbelopp i stöd från skattebetalarna finns även personer som är dömda för grova skattebrott. Expressen vill dock inte namnge vilka bolag och personer det rör sig om.

Tidningen berättar att det i ett av de berörda bolagen finns två centralt placerade män som 2013 dömdes till fängelse för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Att de själva inte velat betala skatt och för att undvika det gått så långt som till att begå brott innebär dock inte att de nu drar sig för att plocka ut pengar från skattebetalarna när detta nu erbjuds.

Expressen har talat med en av dem som hävdar att man betalat in de undanhållna skattepengarna och avtjänat sitt straff och därför inte behöver skämmas för att nu vända sig till skattebetalarna för hjälp.