Situationen i landets så kallade utsatta områden, där invandrargäng och klaner tagit över, får företagare och handlare att se nattsvart på tillvaron och många ger upp. Problemet beskrivs som gigantiskt och den mjuka svenska modellen sågas.
Nästan varannan handlare uppger att de blivit utsatta för brott under det tredje kvartalet. Svensk Handels Säkerhetsindex, som sammanfattar butikernas brottsutsatthet, ökar med fem procentenheter jämfört med föregående kvartal.
– Trenden är lika oroväckande som den är tydlig – allt för många handlare utsätts på kontinuerlig basis för stölder, hot och bedrägeriförsök. Nu ser vi att stölderna återigen ökar och många handlare vittnar om att de ser över sina sortiment. Det går helt enkelt inte att ha kvar vissa varor i butik, säger Nina Jelver, tf. säkerhetschef på Svensk Handel, i ett pressmeddelande.
LÄS ÄVEN: Utbrett betalningsfusk får ICA-butiker att sluta med självutcheckning
Alber Agirman driver servicebutiken Ronna spel och tobak i Södertälje där fem skjutningar skett under två veckor.
– Det här påverkar oss mycket dåligt. Kunderna vågar inte gå hit, alla sitter hemma. Hela Ronna är dött just nu och mellan sju till nio kommer inga kunder alls, säger han till Tidningen Näringslivet.
– Jag har tröttnat, jag vill inte bo kvar här. Jag vill sälja skiten. Om 2-3 dagar kommer det säkert att hämnas igen, säger han uppgivet.
Han är less på att det bara pratas och inget sker, och vill se att de kriminella låses in då de bara förstör landet.
Halverad omsättning
Michel Varli driver Milano Pizzeria i Ronna centrum och ser hur våldet påverkar kunderna och verksamheten.
– Folk är oroliga och vågar inte gå ut. Jag har tappat halva omsättningen, säger han till TN.
– Det är skadligt för företagen om de som bor här inte känner den friheten de vill ha. Jag hoppas att det kan lugna ner sig så att det kan bli tryggt och bra igen.
Mord och handgranater
Örjan Josefsson, handlare hos Ica Supermarket i Bro centrum, lever som i en krigszon. Varje kvadratcentimeter i butiken övervakas av kameror och för ett år sedan lade han ned postavdelningen. Personal blev mordhotade, kriminella sa att de skulle vänta på dem efter arbetspasset och vissa vägrade visa upp legitimation för att hämta ut paket.
LÄS ÄVEN: Svensk Handel kräver krafttag – explosionsartad ökning av stölder
– Två mord och 5 eller 6 skjutningar de senaste tre åren inom 500 meter från butiken. Och så var det ju den där handgranaten som kastades in i en lägenhet här runt knuten. Man tänker på säkerhet konstant, säger han dystert.
Han har många gånger funderat på att sälja verksamheten och flytta därifrån.
Mjukare modell funkar inte
Pär Bygdeson har under 14 år som vd på Livsmedelshandlarna följt utvecklingen på nära håll. Han beskriver problemenet som “gigantiskt”.
– Bland de stora kedjorna har man successivt lämnat utanförskapsområden och orsaken till det är brottsligheten. De butiker som kämpar längst är ofta Lidl och några enstaka entreprenörer inom Ica – men till slut ger även de upp och bommar igen, säger han till TN.
Den mjukare modell som Sverige antagit med brottsbalkens inträde på 60-talet håller inte längre, menar han.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.