darko-pervan-8347663

Darko Pervan – inkonsekevent entrprenör.

Inrikes

Företagare straffade SD-väljare – investerar i nationaliststyrda hemlandet Kroatien istället

Publicerad 10/22/2018
Annons

Samhällsnytt har tidigare berättat golvföretaget Pervanovo vars VD Darko Pervan ställde in en fabriksetablering i Klippan på grund av att Sverigedemokraterna gått kraftigt framåt i kommunvalet. Nu avslöjar den grävande bloggaren Rebecca Uvell att Pervan investerat stort i sitt gamla hemland Kroatien och det i områden där nationalistiska partier har betydligt större stöd än vad SD har i Klippan.

Pervanovo har placerat ett flertal fabriker i Kroatien där löneläget är lägre än i Sverige. På bara några år har företaget expanderat i landet från 50 till 800 anställda och planer finns på att utvidga ytterligare till ett par tusen anställda. Det handlar om investeringar i storleksordningen 100 miljoner euro.

En försvarlig del av denna etablering gäller Ogulin. Det är ett starkt fäste för nationalistpartiet HDZ. I det senaste regionvalet fick man nästan 45 procent av rösterna. Detta jämfört med de 30 procent som SD fick i Klippan nu i september.

Utåt har partiet på senare tid tonat ned den mest radikala nationalistiska retoriken men partiet anklagas för att bakom den fasaden fortfarande ha starka kopplingar till högerextrema grupperingar och historierevisionister som inte vill vidkännas kollaborerandet med fascister och nazister under andra världskriget.

Partiet (och Kroatien) för också en mycket restriktiv invandringspolitik. I många fall skickas migranter ut ur landet direkt utan att få sin sak prövad.

LÄS MER: Efter SD:s framgångar – danskt företag ställer in nysatsning i Klippan

Att Klippan är ett starkt SD-fäste i Sverige är dessutom ingen nyhet för Pervan. Partiet fick 25 procent redan i förra valet, vilket inte hindrade Pervan från att vilja investera där.

Frågetecken har därför rests kring Pervans uttalande i Veckans Affärer där han motiverar de inställda etableringsplanerna med att han kan komma att behöva förhandla med en Sverigedemokrat i kommunen. Enligt Pervan är SD ett parti som inte vill ha honom i Sverige. Det framgår inte i vilket sammanhang han ska ha fått det beskedet.

Pervans beslut har plockats upp av SD-fientliga partier i såväl Klippan som nationellt och används nu som slagträ i den politiska debatten – om svenskarna fortsätter att rösta på SD kommer inga företag att vilja etablera sig i Sverige, hävdar man.

I de sammanhangen nämns inte att Pervan investerat mångdubbelt mer på platser i Kroatien där nationalistiska krafter är ännu mycket starkare än i Sverige. Att politiker har intresse av att tiga om detta är en sak.

Att även media ”sover på jobbet” och inte berättar om Pervans inkonsekventa agerande menar Rebecca Uvell däremot är något annat och allvarligare – Pervans verkliga skäl till att ställa in etableringsplanerna i Klippan förefaller vid en närmare betraktelse vara affärsmässiga, inte ideologiska, men det har media inget intresse av att berätta, snarare tvärtom.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
465Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons