Så kallade förnedringsrån, där gärningsmännen utöver att stjäla saker också utsätter sina offer för olika former av förnedringar, har växt lavinartat under de senaste åren. Främst handlar det om invandrare som i grupp ger sig på ensamma svenska offer. Nu kommer rapporter om att det invandringsrelaterade fenomenet växer även i Norge.

I fjol framkom det att antalet rån mot barn och unga i Sverige ökat med mer än 100 procent sedan 2015 och att de präglas av en råhet som inte förekommit tidigare. Flera fall uppmärksammades där man bland annat tvingat offren att klä av sig eller kyssa gärningsmännens fötter samt urinerat på dem.

– Det finns helt klart andra motiv. Det känns som att vissa av de här personerna inte rånar för godsets skull, utan det är något annat man vill få ut av gärningen. Det triggar andra sinnen, att man själv mår bättre av att sätta någon annan i en sämre position, sa kammaråklagare Linda Wiking.

Dominanskriminalitet” kallades den nya trenden för i Danmark, där det dock primärt handlat mer om rena oprovocerade överfall utan att nödvändigtvis omfatta även rån.

LÄS ÄVEN: Ny typ av sadistiska rån drabbar unga: ”Det finns helt klart andra motiv”

I Oslo vittnar polisen Jonas Andreassen om en rädsla bland stadens unga för att utsättas för den nya typen av rån där man inte bara avtvingas prylar och misshandlas men tvingas även till förnedrande handlingar medan man filmas.

”Rånoffren måste kyssa rånarnas skor, titta in i kameran, ta av sina jackor och ta emot slag”, skriver Andreassen i en krönika i Aftenposten.

Han beskriver även hur gärningsmännen framgångsrikt hotar och skrämmer offren med repressalier och att många inte vågar blanda in polisen eller ens berätta för sina föräldrar.

Andreassens råd till unga är att inte låta sig kontrolleras med hot, att inte låta sig bli det perfekta offret och göra motstånd samt att berätta för en vuxen.