Idag kom domen mot den 16-årige syriske pojke som i november förra året våldtog en 14-årig flicka på en toalett på Withalaskolan i Vetlanda. Pojken döms till ungdomsvård och 150 timmars samhällstjänst.

Det är morgonen den 15 november förra året som den 14-åriga flickan är på väg till sin lektion. Plötsligt tar en två år äldre pojke på skolan tag i hennes arm och sliter in henne på en skoltoalett. Inne på toaletten våldtar han därefter flickan medan hans kompisar väntar utanför.

Hyllas av kompisarna

Efter övergreppet börjar våldtäktsmannens kompisar ”hylla honom”, berättar flickan för domstolen. Enligt ett vittne skakar kompisarna hand med honom, och säger till honom att han ska vara stolt.

En lärare och en lärarassistent, som förstått att något inte står rätt till, skyndar till toaletterna och får då veta att flickan blivit våldtagen. Därefter larmas polisen.

16-åringen grips och anhålls, men försätts senare på fri fot av domstolen.

LÄS ÄVEN: Misstänkt för våldtäkt på skola släppt på fri fot

Från Syrien

Den 16-årige våldtäktsmannen är en invandrare från Syrien. Han kommer till Sverige tillsammans med sin mamma, pappa och två syskon hösten 2013, under inledningen av flyktingkrisen.

16-åringen beviljas svenskt medborgarskap 2015 efter mindre än två år i landet. Han är inte känd för tidigare brottslighet.

Dagen innan han släpps på fri fot av domstolen tvångsomhändertas den syriske pojken med stöd i lagen om vård av unga (LVU). Han får i samband med det stöd från sin mamma, som bedyrar att hennes son är oskyldig. I annat fall är det inträffade en ”engångsföreteelse”, menar hon.

Ljuger för domstolen

I tingsrätten vittnar fem andra invandrarpojkar till 16-åringens fördel. Domstolen skriver i sin dom att ”samtliga lämnat uppgifter som visar att de tydligt tagit ställning för den tilltalade”.

Domstolen konstaterar att flera av invandrarpojkarna ”radikalt ändrat” sina vittnesutsagor från polisförhören till tingsrättsförhandlingen. Några har gjort påståenden om flickans ansiktsuttryck, och att hon deltog frivilligt i sexakterna, som de omöjligen kunnat avgöra eftersom de inte själva befann sig inne på toaletten.

”Sannolikt ljuger flera av vittnena, och någon eller några av dem under ed”, slår domstolen fast.

Förnekar brott

Idag döms 16-åringen för våldtäkt mot barn, olaga frihetsberövande och sexuellt ofredande till ungdomsvård och 150 timmars samhällstjänst.

Han har hela tiden förnekat brott. I de två första polisförhören avfärdade han till och med att han gjort något sexuellt med flickan, en utsaga som senare ändrats.

I domstolen förklarar den syriske pojken lögnerna i de första förhören med att det enligt hans kultur inte är acceptabelt att ha sex med en flicka på det sätt han hade.

LÄS MER: Elev våldtogs på skola i Vetlanda – ”Inte säkert att gå till skolan”