A stor studie hävdade att haven värms upp mycket snabbare än man tidigare trott. Nu säger forskarna dock att de inte kan vara säkra på det påståendet.

Forskarna som påstod att haven värms upp mycket snabbare säger nu att deras resultat innehöll oavsiktliga fel som gjorde att deras slutsatser verkade mer säkra än de faktiskt är. Två veckor efter högprofilstudien publicerades i tidskriften Nature har författarna skickat in rättelser till tidningen, enligt Washington Post.

Scripps Institution of Oceanography, där flera av forskarna hör hemma, noterade också fel i forskarnas arbete och rättade en nyhet på deras webbsida, som tidigare påstod att haven ”absorberat 60 procent mer värme än tidigare trott”.

– Tyvärr gjorde vi misstag här, sa Ralph Keeling, en klimatforskare vid Scripps, som var medförfattare till studien.

– Jag tror att läxan här är att du jobbar så snabbt du kan för att rätta misstagen när du hittar dem.

Större felmarginal
Enligt Keeling är det centrala problemet hur forskarna hanterade osäkerhet i deras mätresultat. Konsekvensen blev att mätningarna lider av för mycket tvivel för att definitivt stödja studiens slutsats om hur mycket värme haven absorberar över tid.

Författarnas felräkningar innebär att det finns en mycket större felmarginal i resultaten vilket i sin tur innebär att forskarna har mycket större osäkerhet än vad de trodde.

Huvudförfattaren var Laure Resplandy från Princeton University. Andra forskare kom från institutioner i Kina, Frankrike, Tyskland och USA.

– Att upprätthålla noggrannhet i de vetenskapliga resultaten är av yttersta vikt för oss publicister och vi erkänner vårt ansvar att rätta fel i rapporter vi publicerat, sa Nature i ett uttalande till Washington Post.

Originalstudien släpptes den 31 oktober och hade en ny metod för att mäta hur mycket värme haven absorberar. I korthet gick den ut på att mäta gasvolymerna, specifikt syre och koldioxid, som har lämnat havet senaste årtiondena och åkt upp i atmosfären när det hettas upp.

Det felaktiga resultatet ledde till slutsatser att den ”globala uppvärmningen” sker mer accelererat.

Stort genomslag i media
Rapportens felaktiga slutsatser fick stort genomslag i media, enligt Washington Post. Bland annat skrev tidningen själv om det med rubriken ”Häpnadsväckande forskning finner stor uppbyggnad av värme i oceanerna, vilket tyder på en snabbare global uppvärmning”.

Även svensk media skrev om det hela, bland annat den Schibsted-ägda nyhetsportalen Omni.

Inte länge efter publiceringen skrev den oberoende brittiska forskaren Nicholas Lewis en lång bloggpost där han sa att han hittat ”ett stort problem” med forskningen.

– Jag har läser ett stort antal rapporter, och då jag har bakgrund i både matematisk och fysik tenderar jag att titta på dem noggrant, och se om de verkar vettiga. Och där de inte verkar vettiga, som med denna, och det är rätt uppenbart att den inte stämmer, tittar jag djupare på dem, sa han.

”Överskattar uppvärmningen”
Lewis har tidigare argumenterat att klimatforskare överskattar uppvärmningen på grund av deras beroende av datorsimulationer och att faktiskt data från planeten självt visar att den globala uppvärmningen kommer vara mindre allvarlig än vad som befaras.