EU-kommissionens kontroversiella ordförande Ursula von der Leyen kampanjar just nu i hopp om att bli omvald för ännu en mandatperiod. Ett av hennes mer framskjutna vallöften handlar om att skapa en European Democracy Shield som ska ”skydda” EU-ländernas medborgare från ”illvillig desinformation”.

Kritiker menar emellertid att det som torgförs som en ”demokratisköld” i själva verket handlar om kraftiga inskränkningar av yttrande-, -åsikts- och pressfriheten för det vänsterliberala etablissemangets konservativa utmanare som en tid haft vind i seglen.

LÄS ÄVEN: von der Leyen: ”Populister vill förstöra vårt Europa”

Leyen menar dock att det är nödvändigt att tysta de här oppositionella rösterna eftersom deras agenda inte är genuin. I stället suffleras de som marionetter av Putin, hävdade hon i det tal hon höll vid demokratitoppmötet i Köpenhamn på tisdagen.

Vill se ”rätt” partier gå framåt i EU-valet

I närtid handlar det för kommissionsordföranden om att se till att ”rätt” partier går framåt i det stundande EU-parlamentsvalet. Just nu ser det ur Leyens perspektiv ut som att i stället ”fel” partier kan komma att göra starka valresultat.

Detta inte på grund av att medborgarna vill ha en annan politik, utan till följd av ”en våg av desinformation” och ”rysk hybridkrigföring”. Enligt Leyen är ”de grundläggande principerna i vår demokrati under attack”.

European Democracy Shield är ett avancerat automatiserat elektroniskt censursystem som ska upptäcka, radera och blockera allt på nätet som kan klassas som ”desinformation”. Rättesnöret för vad som får och inte får sägas online ska vara EU:s kritiserade digitala regelbok, Digital Services Act (DSA).

Medborgarna ska ”vaccineras” mot fel åsikter

Kommissionsordföranden liknade det hon vill införa vid att ”vaccinera” EU-ländernas medborgare från att tycka ”fel” saker och rösta på ”fel” partier. Detta genom att effektivt stoppa spridningen av ”falska nyheter”.

Leyen nämnde bland annat det tyska partiet Alternativ för Tyskland (AfD) som ser ut att göra sitt bästa val någonsin och nu blivit föremål för en smutskastningskampanj där partiet påstås ha tagit emot pengar från Kreml för att sprida ryska propaganda.

Beläggen för att det är något mer än bara ryktesspridning är tunna men enligt Leyen är partiets politik för minskad invandring och bromsad federalisering av EU bevis nog för att man står på Putins avlöningslista eftersom inte på allvar kan ha sådana åsikter utan att få betalt.

AfD:s framgångar beror enligt Leyen på att ”Kreml aktivt försöker destabilisera de europeiska samhällena inför omröstningen i juni”. I Sverige är det Sverigedemokraterna som går starkt och misstänkliggörs med en liknande retorik från vänsterliberalt håll.

– Vi har sett högerextrema politiker och ledarkandidater i Rysslands fickor. De säljer sin själ på ryska propagandakanaler och videor, hävdade Leyen i sitt tal.

Medier har redan börjat stängas ned

Man har redan börjat stänga ned medier som utifrån sin invandringskritiska nyhetsrapportering antas gå Rysslands ärenden. Ett exempel är Voice of Europe i Tjeckien som landets regering i strid med vedertagna frihetliga demokratiska principer tvingade att ta ned skylten.

Men enligt Leyen är den här sortens nedstängning av medieaktörer en del av ”demokratiskölden” som ska skydda medborgarna. Och blir hon omvald ske det arbetet intensifieras – det är helt nödvändigt menar hon i kampen mot ”de farligare ytterligheterna i våra samhällen”.

European Democracy Shield ska utformas för att ”fylla en iögonfallande lucka i Europas förmåga att hantera desinformationskampanjer”. Dit räknas enligt Leyen nationsvänliga aktörer som vill flytta tillbaka makt från Bryssel till medlemsländerna, eller ”främja splittring och underblåsa anti-europeiska känslor” som kommissionsordföranden formulerade det.

Ny teknik och lagstiftning

Om Leyen får förnyat förtroendet ska betydande investeringar och resurser skjutas till för att bygga upp den aviserade ”demokratiskölden”. Det handlar dels om tekniska lösningar men också om lagstiftning som tvingar sociala medieplattformar och medier att ta bort sådant innehåll som klassas som ”falska nyheter”.

Begränsningar ska också införas för partipolitisk reklam. Dessutom ska medborgarna ”utbildas” i hur man konsumerar medier och känner igen vad som är propaganda – eller ”vaccineras” som Leyen med hänvisning till covid-pandemin vill likna initiativet med.

– Istället för att behandla en infektion när den fått fäste, är det bättre att vaccinera, så att vår kropp är inokulerad. Eftersom desinformation är beroende av att människor förmedlar den till andra är det viktigt att de vet vad elakartat informationsinflytande är och hur teknikerna ser ut. När den kunskapen ökar minskar risken att bli påverkad. Det bygger upp den samhälleliga motståndskraft som vi kommer att behöva.

Ursula von der Leyens tal vid demokratitoppmötet i Köpenhamn kan höras och ses i sin helhet nedan.

LÄS ÄVEN: SD: Vi är utsatta för en ”påverkanskampanj” från EU