En forskare vid Stockholmspolisen presenterar nu information som går stick i stäv med vad Stefan Löfvens regering tidigare har meddelat svenska folket. Enligt forskaren finns det en ökad risk för allmänheten att drabbas av gängvåldet.

Natten mot söndagen föll en 12-årig flicka offer för det växande gängvåldet när hon vistades utanför en McDonald’s-restaurang i invandrardominerade och ”särskilt utsatta” Norsborg i södra Storstockholm. Flickan ska inte inte ha varit målet för skotten utan kommit i vägen för ett regn av kulor i en gängkriminell uppgörelse.

LÄS ÄVEN: 12-årig flicka död i Stockholmsförort – kom i vägen för gängskjutning

I en artikel som publicerades på torsdagsmorgonen berättar Joakim Sturup som är forskare och analytiker vid Stockholmspolisen att deras arbete visar att fler uppgörelser än tidigare sker på allmänna platser och att antalet skott som skjuts vid varje tillfälle har fördubblats.

– Vi ser en ökning av antalet mord och mordförsök inom kriminella miljöer i Stockholm, säger Sturup till SVT.

Gäng avlossar automatvapen från bil

Tidigare i vår visade Samhällsnytt hur gängkriminella avlossar ett automatvapen från en BMW i Sollentuna kommun i norra delen av Stockholm. Polisen påträffade sedan kulhål vid en närliggande McDonald’s-restaurang. Videoklippet kan ses nedan.

Forskaren: ”Risken ökar för allmänheten”

Kriminologen Sturup som har undersökt mord och mordförsök i huvudstaden mellan åren 2011 och 2018 konstaterar att fallen där gärningsmännen använder automatvapen har ökat med 50 procent. Detta innebär även en ökad risk för oskyldiga personer som vistas på platsen för brotten.

– Risken ökar självfallet för allmänheten när det är automatvapen inblandade. De är svårare att kontrollera och de här personerna är inte lika vana att hantera de vapnen. Men det handlar även om var det sker och det sker allt oftare uppgörelser på allmänna platser, säger Sturup till SVT.

Förra veckan uppmärksammade Samhällsnytt en skjutning i Uppsala i vilken omkring 20 skott ska ha avlossats vid ett bostadsområde. Vi kunde även visa ett klipp när skjutningen ekar in i en lägenhet. Videoklippet kan ses nedan.

Regeringen: ”Liten risk att oskyldiga drabbas”

År 2018 lugnande justitieminister Morgan Johansson (S) Sveriges invånare med att det är en väldigt liten risk för oskyldiga att drabbas av våldsutvecklingen bland gängkriminella med skjutningar och sprängningar.

– Den är ju väldigt, väldigt liten. Väldigt, väldigt liten, sade justitieministern.

I motsats till forskarens varning till allmänheten om ökad risk hävdade justitieministern år 2017 att regeringen är på rätt spår när det gäller ”att knäcka den organiserade brottsligheten”.

LÄS ÄVEN: Rekordmånga gängskjutningar när kriminella inte kan semestra i forna hemländer

authorimage