I e-postmeddelanden till Anthony Fauci, medicinsk chefsrådgivare till USA:s president, framgår att ledande amerikanska och brittiska forskare vid pandemins start ansåg att en läcka från labbet i kinesiska Wuhan var den troliga källan. Detta ville man dock undvika debatt kring då det kunde skada vetenskapen, i synnerhet kinesisk vetenskap.

Det som från början ansågs vara en konspirationsteori får alltmer stöd för att vara pandemins verkliga orsak – en läcka från Wuhans virologiska institut.

I ett e-postmeddelande daterat den 2 februari 2020 skriver Sir Jeremy Farrar, direktör på välgörenhetsstiftelsen Wellcome Trust med fokus på hälsoforskning, att ”en trolig förklaring” var att covid snabbt hade utvecklats från ett sars-liknande virus i mänsklig vävnad i ett lågsäkerhetslabb.

Som svar skrev en ledande forskare att ”vidare debatt kan göra onödig skada på vetenskap i allmänhet och vetenskap i Kina i synnerhet”. Det varnades också för att en sådan debatt kunde skada ”internationell harmoni” och ifall uppgifterna kom ut kunde konspirationsteoretikers röst bli för stark.

LÄS ÄVEN: Wuhanlabbet nu pandemins mest troliga källa

Matt Ridley, medförfattare till boken Viral: the search for the origin of Covid, säger att ”meddelandena visar på en bedrövlig avsaknad på öppenhet och transparens bland forskare i väst som verkar ha varit mer intresserade av att stänga ned en hypotes som de trodde var väldigt sannolik, av politiska skäl”.

Av kommunikationen framgår även att man inte trodde att viruset kan ha utvecklats naturligt.

Samarbete mellan USA och Kina

I ett avslöjande från Project Veritas i veckan hävdas bland annat att viruset är resultatet av ett samarbete mellan USA och Kina, att en massiv mörkläggning skett, att man vet om att vaccinen fungerar dåligt och att medicin som Ivermektin och Hydroxiklorokin visst är effektivt.

LÄS ÄVEN: Experter: Graverande bevis visar att covid-19 skapades i ett labb