wuhan-forskning

Ureem2805, CC BY-SA 4.0 / Pixabay

Vetenskap

Forskare på Wuhanlabbet de första att smittas av covid

Publicerad 6/19/2023
Annons

Anställda vid kinesiska Wuhan Institute of Virology som forskar om nya coronavirus var de första människorna som drabbades av covid-19, enligt en ny rapport.

Turerna kring pandemins ursprung har debatterats fram och tillbaka. Till en början ansågs labbteorin vara en ”konspirationsteori” alternativt ”desinformation” och till och med rasistisk. Dåvarande president Donald Trump var dock inte rädd för att peka ut labbet som en av möjligheterna. Sedan dess har laboratoriet blivit en alltmer accepterad och trolig teori. Kina har också kritiserat teorin om labbläckage och anklagat FBI för att ”politisera” frågan.

LÄS ÄVEN: Misstankarna mot Kina stärks: Forskare vid Wuhan-labbet insjuknade med coronasymptom redan 2019

”Patienter noll” inkluderade Ben Hu, Ping Yu och Yan Zhu – samtliga forskare som forskar om SARS-liknande virus vid institutet, enligt en undersökning av journalisterna Michael Shellenberger och Matt Taibbi.

De tre forskarna undersökte ”gain-of-function”-experiment med viruset, vilket ökar dess infektionsförmåga och gör patogener starkare för att bättre förstå deras faror, när de blev sjuka hösten 2019. Detta berättade flera amerikanska regeringstjänstemän för journalisterna.

FBI tror också på labbläcka

De nya detaljerna avslöjas ungefär fyra månader efter att FBI-chefen Christopher Wray sa att byrån tror att viruset troligen härrör från ett oavsiktligt utbrott i ett kinesiskt labb.

– FBI har under ganska lång tid nu bedömt att ursprunget till pandemin med största sannolikhet är en potentiell labbincident i Wuhan, Kina, sa Wray i en intervju med Fox News.

Vägrar utredning

2019 skrev två av de påstådda infekterade forskarna, Hu och Yu, en artikel om den genetiska härkomsten av SARS-relaterat coronavirus i fladdermöss över hela Kina som de hade studerat.

Den kinesiska regeringen har vägrat tillåta några oberoende utredare att undersöka anklagelserna om att covid-19 har sitt ursprung vid Wuhan Institute of Virology, vilket har underblåst internationella spekulationer och krav på öppenhet.

LÄS ÄVEN: UPPGIFTER: Viruset kom från kinesiskt labb

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons