Redan vintern 2019 insjuknade tre forskare vid kinesiska virologiska institutet i Wuhan, WIV, samtidigt i något som liknar covid-19 och fick sjukhusvård. Uppgifterna stärker misstankarna om att pandemin härstammar från laboratoriet där man forskade på coronavirus och krav ställs nu på att detta utreds närmare.

Den 1 april 2020 rapporterade Samnytt om uppgifter som gjorde gällande att coronaviruset kom från ett kinesiskt laboratorium, något som då ansågs vara ”konspirationsteorier”. Sedan dess har allt fler sällat sig till teorin parallellt med att bevisen blivit alltför starka för att förneka, bland annat i form av visselblåsare och uppgifter från den kinesiska militären där man velat använda coronavirus för biologisk krigföring under ett tredje världskrig.

De senaste uppgifterna som nu framkommit och som stödjer teorin om en labbläcka är att tre forskare vid WIV insjuknade samtidigt i coronaliknande symptom i november 2019, detta enligt Wall Street Journal. Vid högrisklaboratoriet utförs avancerad forskning bland annat för att göra virus så farliga och smittsamma som möjligt för att kunna utveckla vaccin på förhand. Det ligger också bara 14 kilometer från den djurmarknad där man först påstås ha hittat viruset.

Underrättelserapport

Uppgifterna i Wall Street Journal kommer från en tidigare okänd amerikansk underrättelserapport och man har talat med flera olika myndighetskällor i USA. Fynden tros leda till nya krav på att uppgifterna utreds noggrant och oberoende.

– Vi fortsätter att ha allvarliga frågor om vad som hände under de första dagarna av pandemin, inklusive virusets ursprung i Kina, säger en taleskvinna för amerikanska National Security Council till WSJ.

LÄS ÄVEN: Utredaren av virusets ursprung avslöjas ha nära kopplingar till Wuhan-labbet – handplockades av Kina

Från kinesiskt håll fortsätter man att hävda att teorin om en läcka från WIV är ”extremt osannolik”.