hjärna
Vetenskap

Forskare väckte liv i döda hjärnor

Publicerad 4/18/2019
Annons

Fyra timmar efter grisarnas död har forskare lyckats väcka liv i vissa enklare funktioner i deras hjärnor. Den intakta hjärnan hos ett stort däggdjur har en tidigare underskattad kapacitet menar man nu.

Forskarna från bland annat Yale School of Medicine i USA redovisar i en artikel i Nature hur man utvecklat ett system kallat Brainex som härmar perfusion eller genomblödning, processen där blodet levereras till de ytterst små kapillärerna och därmed till de omgivande vävnaderna.

Hjärnfunktionerna som forskarna lyckades få igång igen beskrivs dock som ”enklare” och de saknade all form av den elektriska aktivitet som man normalt ser hos en normalt fungerande hjärna.

”Inte vid något tillfälle observerade vi den form av organiserad elektrisk aktivitet som vi normalt associerar med uppfattningsförmåga, varseblivning eller medvetande”, skriver gruppen i ett pressmeddelande, något som inte heller varit forskningens syfte.

Tidigare har man trott att hjärnan är helt död efter så pass lång tid utan syre- och blodtillförsel, därför ses forskningen trots allt som en viktig pusselbit. I teorin innebär detta att det finns möjlighet att väcka liv i vissa funktioner hos en redan ”död” hjärna och öppnar upp för att transplantera hjärnor i framtiden, något som i dag är omöjligt.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons