I en intervju med polsk media framförde Sveriges försvarsminister Pål Jonson (M) att Ryssland utgör ett direkt militärt hot mot Sverige men samtidigt att Putin inte har något övertag i Östersjön. Försvarsministern fick även frågan huruvida han gläds över Nord Stream-sabotaget.
– Sabotagehandlingar kan inte tolereras. Men oavsett var vi emot det här projektet.

Det var i början av oktober som M-toppen Pål Jonson deltog vid försvars- och säkerhetskonferensen Warsaw Security Forum där det transatlantiska försvarssamarbetet behandlas. I samband med konferensen intervjuades Jonson av den polska tidningen Rzeczpospolita.

Intervjun fokuserade till stor del vid hotet från Ryssland och Nato:s närvaro i Östersjön. Pål Jonson hånade Rysslands militära kapacitet för att vara “bundna i Ukraina” och att deras styrkors framsteg på slagfältet i Ukraina är “mediokra”. Detta samtidigt som han larmade att samma land utgör ett direkt militärt hot mot Sverige och “det största hotet mot Europa”.

LÄS ÄVEN: Mätning: Fem av sex svenskar emot militäravtal med USA

Att Ryssland är det största hotet mot Europa menar Jonson beror på att Putin är villig att ta allvarliga militära och politiska risker. På frågan från den polska tidningen om Sveriges beslut att gå med i Nato så här sent innebär att svenskarna ser Putin som ett större hot än Hitler – svarade Jonson att många länder i väst nonchalerat hur pass allvarligt hotet från Ryssland är. Vidare att många länder heller inte velat se Rysslands aggressiva agerande under decennier.

– Jag kan tala för mig själv. I 20 år har jag försökt övertyga mina landsmän att gå med i Nato. Det är bra att det äntligen hände, för inte bara är Sverige säkrare i Nato, utan alliansen har också en större avskräckningskraft.

Gläds Jonson över Nord Stream-sabotaget?

Sveriges försvarsminister ventilerade även att han varit besvärad över att Tyskland under många år valt fel väg när landet valt handelspartners. En väg med beroende av “billig rysk gas och olja”. Jonson framförde att det hade varit bättre för Europa om Tyskland tidigare hade valt en annan väg.

LÄS ÄVEN: Tyst från regeringen om tyska Nord stream-fynden

Den polska tidningen frågade försvarsminister Pål Jonson om han blev “glad” över Nord Stream-sabotaget som ytterligare försvårat att gasleveranserna till Tyskland ska återupptas vid ett senare tillfälle.

– Sabotagehandlingar kan inte tolereras. Men oavsett var vi emot det här projektet.

LÄS ÄVEN: USA-tidning: Zelenskyj godkände attacken mot Nord stream

Jonson fick även frågor om ryssarnas närvaro i Östersjön, vilket han ser som problematiskt och hotfullt – trots att Rysslands näst största stad Sankt Petersburg och även exklaven Kaliningrad ligger vid kusten mot samma vatten.

– Ryssland utgör ett hot mot Sverige, precis som det gör mot resten av Nato. Vi kan inte utesluta en rysk attack mot vårt land. Efter Polens exempel ökar vi i grunden investeringarna i försvaret. De har fördubblats de senaste fyra åren. Detta är något absolut nödvändigt, med tanke på årtionden av underinvesteringar i de väpnade styrkorna.

LÄS ÄVEN: Han är ukrainaren som är efterlyst för Nord stream-attentatet

På frågan om Ryssland har ett övertag gentemot Natos styrkor i Östersjön svarade Jonson blankt nej och argumenterade för att det inte längre är Sovjetunionens tider då Moskva hade ett betydligt större antal hamnar i Baltikum.

Försvarsministern, statsministern och tidigare ÖB. Foto: Niklas Forsström / Regeringskansliet.

“Ukraina är Europas sköld mot Putin”

När det gäller det amerikanska presidentvalet i november var den polska tidningen nyfikna på huruvida den svenska regeringen känner en viss rädsla för om Donald Trump blir USA:s nästa president. Något som skulle kunna öppna för att det militära stödet till Ukraina dras in och att fokus istället läggs vid att söka en uppgörelse med Ryssland.

LÄS ÄVEN: Kristersson öppnar för kärnvapen i Sverige

Jonson svarade diplomatiskt att Sverige måste upprätthålla starka transatlantiska band oavsett vem som blir USA:s nästa president. Samtidigt lyfte han för tidningen att Europa måste se till att öka sin upprustning, och därmed ta större ansvar för sitt eget försvar utan att räkna med USA.

– Vår bästa säkerhetsinvestering är dock att stödja Ukraina. Ukraina måste vinna det här kriget. Ukraina har tagit över rollen som Europas sköld mot Putins ytterligare erövringar. Sverige har redan överfört vapen värda 4,5 miljarder euro till Ukraina och det kommer vi att fortsätta med.

LÄS ÄVEN: Hans Blix kritiserar USA-avtal: ”Förefaller ge USA fria händer”