I debatten kring den så kallade gröna omställningen heter det inte sällan att växtbaserad livsmedel också skulle vara säkrare. Så är det dock inte alls – det slår svenska forskare fast.

Etablerad kunskap om livsmedelssäkerhet bygger på traditionella livsmedel som innehåller animaliska produkter och motsvarande kunskap om växtbaserade livsmedel släpar efter.

– Det finns en naiv uppfattning att växtbaserad mat är säkrare än animalisk mat. Tyvärr är det inte så, säger Jenny Schelin, forskare i livsmedelssäkerhet vid Lunds universitet.

Enligt Schelin är växtbaserad mat är lika sårbar för samma patogener som man kan hitta i kött, fisk, mjölk och ägg. Den bristande kunskapen kring växtbaserad mat har dessutom lett till en underskattning av riskerna och att människor blivit allvarligt sjuka.

LÄS ÄVEN: Det här är maten du ska äta för att bli 100

Under senare år har flera fall av global matförgiftning förekommit där även växtbaserade livsmedel varit kontaminerade med klassiska livsmedelsburna patogener som listeria, salmonella och Clostridium botulinum.

– Vi måste lära oss att tillaga dessa nya ingredienser för att undvika matförgiftning från lektiner i bönor som inte är ordentligt tillagade, till exempel, säger Schelin.

Jenny Schelin. Foto: Lunds universitet

Fler risker

Forskning och utveckling pågår för att hitta flera nya råvaror och för att utveckla nya växtbaserade livsmedel, antingen som ingredienser eller färdiga produkter. Enligt Schelin kräver växtbaserade halvfärdiga produkter ofta fler tillverkningssteg – fler moment då något kan gå fel och en risk kan uppstå.

Rester från växtbaserade livsmedel kan också vara svårare att tvätta bort efter att produktionen är avslutad och kan orsaka mikrobiologiska problem om resterna från föregående produktionsomgång innehåller bakteriesporer som kan hamna i den produkt som tillverkas i nästa produktionsomgång.

Samtidigt menar Jenny Schelin att experterna är överens om att vi förr eller senare kommer att behöva äta färre animaliska produkter generellt – dels för att minska den påstådda klimatpåverkan, dels för att få i oss mer grönsaker men även för att lokalt odlade grödor och grönsaker gör oss mindre sårbara i händelse av kriser och krig.

LÄS ÄVEN: Förslaget: Sänk priset på nyttig mat och höj på onyttig