Henrik Haller, lektor i miljövetenskap vid Mittuniversitetet i Östersund, vill minska köttkonsumtionen och få fler att vänja sig vid andra källor till protein.

Livsmedelssystemet påstås vara bland de största orsakerna till utsläpp av växthusgaser. Parallellt ökar jordens befolkning och mer livsmedel behöver produceras.

LÄS ÄVEN: Södertälje bjuder på glass med insekter: ”Smarrig kombination”

Enligt Henrik Haller är en minskad köttkonsumtion, främst av nötkött, det bästa sättet att få ned klimatpåverkan. Han vill även att fler tänker på hur maten transporteras till bordet.

– Hur vi tar oss till och från mataffären är också en stor bidragande orsak till utsläppen inom livsmedelssystemet, säger han till statstelevisionen.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Insekter

För att få till en ny tallriksmodell menar han att mänskligheten måste vänja sig vid andra källor till protein.

– Insekter kommer alltid upp som ett förslag på sånt vi kan äta mer av i framtiden, säger Henrik Haller och fortsätter.

– Vi har allt som krävs för att skapa mat även åt en befolkning på tio miljarder, men inte med nuvarande metoder. Det krävs en radikal omställning av sätter vi producerar mat på.

LÄS ÄVEN: Barn ska tränas att äta avfall och insekter – ”klimatsmart”