På Kulturhuset i Vällingby har Boulevardteatern framfört den dystopiska klimatpjäsen ”Vart tog min Igloo vägen?” inför småbarn under en tvåveckorsperiod. På den näst sista föreställningen, den 22 december, var det förskolan Bokkammaren i Hässelby gård som såg teaterföreställningen.

”Oolik är en helt vanlig flicka som ger sig ut på ett ovanligt äventyr. En dag när hon sitter i sin igloo börjar det droppa på hennes huvud. […] En föreställning om klimatförändringar. Att tänka på och tala om – och vad vi kan göra åt det. Ett magiskt arktiskt äventyr!”

Så beskrivs pjäsen på Kulan, hemsidan för kulturutbud för förskole- och skolbarn i Stockholm. Den har spelats av Boulevardteatern sedan 2019 och har en brittisk förlaga.

Händelseförloppet i pjäsen som riktar sig till mindre barn utspelar sig på Arktis – där det huvudsakliga elementet är en igloo som smälter. Skådespelarna springer omkring på scenen och försöker samla upp vattnet från den smältande igloon med hinkar.

Förskolepersonalen tar ställning i klimatfrågan

Tidningen Mitt i var på plats när förskolan Bokkammaren tittade på föreställningen. De rapporterar att barnen i publiken undrade vad som hände när igloon smälte.

– Vi pratar mycket om klimatet, inte inför just denna föreställningen, utan generellt, säger förskolläraren Christel Holmgren till tidningen.

Hon berättar också att förskolepersonalen tidigare har pratat med barnen om vad som krävs för att jordklotet ska må bra och för att inte Nord- och Sydpolen ska smälta bort.

LÄS ÄVEN: SD vill granska opassande litteratur och evenemang för barn