migranter båt

Faksimil Twitter

Inrikes

Förslag från V, MP och FI: Anställ ’ensamkommande’ som riskerar utvisning

Publicerad 11/2/2020
Annons

I ett gemensamt utspel från de rödgrönrosa i Göteborgs stad föreslår man att de så kallade ensamkommande flyktingbarn som omfattas av gymnasielagen, och riskerar utvisning ifall de inte hittar anställning inom en viss tid, ges fast anställning av kommunen så de kan stanna kvar permanent.

Anställningarna menar man ska ske inom stadens förvaltningar och bolag.

– För de här personerna handlar det om liv. Om de inte får jobb åker de ut ur Sverige, säger Jenny Broman (V) till Göteborgs-Posten.

Investering

Broman menar att restriktionerna på grund av pandemin gör det ”omöjligt” för gruppen att få den här typen av anställning. Man menar även att staden riskerar att gå miste om kompetens ifall de utvisas.

LÄS ÄVEN: ’Ensamkommande’ missnöjda med föreslagna lättnader i gymnasielagen: ”Inte tillräckligt bra”

Vidare heter det i yrkandet att arbetsgivare måste ”tänka långsiktigt och tillvarata kompetensen i den här gruppen och att det ska ses som en framtida investering att erbjuda den här gruppen anställning”.

”Rimlig hantering”

På frågan varför man ska ge tusentals afghaner utan asylskäl en gräddfil svarar Broman:

– Det är jättemånga ungdomar som har en pressad situation, men många andra ungdomar har alternativet att studera vidare. Ensamkommande åker ut ur Sverige om de inte får jobb, säger Jenny Broman.

– Jag tror att jättemånga förstår den här gruppens utsatthet och har sett vad alternativen är, och tycker att det är en rimlig hantering.

Kritik

Kommunalrådet Martin Wannholt (D) sågar förslaget och tycker att lagen gav gruppen falska förhoppningar samt att de redan borde ha lämnat Sverige.

– Detta handlar om unga vuxna afghaner som fått avslag, de saknar asylskäl att vara i Sverige.

LÄS ÄVEN: Så vill Miljöpartiet att 9 000 afghaner utan asylskäl ska få stanna

Förslaget ska upp på kommunstyrelsesammanträdet den 11 november.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
774Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons