kickl

Herbert Kickl. Foto: Michael Lucan.

Utrikes

Förslag i Österrike: Neka automatiskt asylsökande som använt sig av människosmugglare

Publicerad 12/22/2018
Annons

”Det är inte de fattigaste som flyr utan de som har råd att anlita människosmugglare”, konstaterar förbundskansler Sebastian Kurz som stöder förslaget från inrikesminister Herbert Kickl.

I torsdags avslöjade Kickl det nya förslaget – samtliga migranter som kommer till Europa med hjälp av människosmugglare ska automatiskt avslås asyl i Österrike. Syftet är att komma åt ligorna som tjänar enorma summor på att smuggla människor till Europa.

Enligt Kickl gör en sådan här åtgärd även asylsystemet mer rättvist då bara de som har råd att anlita människosmugglare har en större chans än de som är mindre bemedlade.

– Vi måste knäcka människosmugglarnas affärsmodell, sa Kurz.

Satsning på Afrika
Den österrikiska regeringen har under ordförandeskapet i EU fokuserat på migrationsfrågan. Under ett EU-möte om Afrika tidigare i veckan uttryckte Kurz förhoppningar om att få igång ekonomisk tillväxt på kontinenten. Enligt Kurz är det ”vårt kristna-sociala ansvar att göra förhållandena där bättre”.

Förbundskanslern hyllade samtidigt företaget Siemens för att ha lovat att investera 500 miljoner euro i Afrika. 18 miljoner nya jobb måste årligen skapas på grund av den explosionsartade befolkningsökningen där, menar Kurz.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
594Ryska civila evakueras undan ukrainska attacker i Belgorod
Annons