svea-rikes-lag-837673
Inrikes

Förslag om slopad straffrabatt för unga brottslingar överlämnat till regeringen

Publicerad 12/18/2018
Annons

Dagens system med halverat straff för den 20-åring som begår ett grovt brott kan komma att ändras. Ett förslag på slopade straffrabatter har överlämnats till regeringen som resultatet av en statlig utredning.

Att grovt kriminella döms till väsentligt lägre påföljder på grund av låg ålder är något som länge har ansetts rimma illa med det allmänna rättsmedvetandet, i synnerhet när det handlar om myndiga personer i åldrarna 18 till 20 år. Sverigedemokraterna är det parti som längst och hårdast drivit på för en ändring och efterhand har flera riksdagspartier anslutit sig.

Efter att den statliga utredning som tillsatts kring dessa frågor nu blivit klar, har ett förslag från riksdagen som en majoritet står bakom överlämnats till regeringen. Förslaget innebär att straffrabatten helt slopas för personer över 18 år. Den har tidigare varit 50% för 18-åringar och 25% för 20-åringar.

Det ska enligt förslaget i fortsättningen heller inte krävas några särskilda skäl för att döma till fängelse där gärningspersonen är 18 till 20 år gammal. Fängelse blir i stället praxis.

Straffrabatterna blir, om förslaget följs, kvar för straffmyndiga från 15 och upp till och med 17 års ålder. Dessa rabatter kan dock komma att se delvis annorlunda ut i framtiden. Idag ges en 15-åring 80% rabatt på straffet som dessutom avtjänas som ungdomsvård, inte i fängelse.

Kritik från motsatta håll
Kritik har riktats mot att inte samtidigt regeln om generell påföljdsreduktion på grund av bristande utveckling eller bristande omdömesförmåga tas bort. Man befarar att den regeln nu kommer att börja tillämpas i stället av liberala domstolar för att kringgå slopandet av straffrabatter för unga kriminella.

LÄS MER: Slopad straffrabatt för unga gängkriminella kan bli slag i luften

Från andra hållet kommer kritik om att det är fel att straffa unga hårdare som hamnat snett. Camila Salazar som arbetar med missanpassade ungdomar på Fryshuset i Stockholm menar att man straffar de unga för något som är samhällets fel:

– Vi vet att många unga faller tillbaka i kriminalitet och det här blir ett sätt att straffa dem för att vi har misslyckats i systemet, säger hon till SVT.

Unga kriminella kan, även om förslaget antas, fortsätta begå grova brott i drygt ett och ett halvt år till och åtnjuta dagens straffrabatter om de lagförs. Lagändringarna föreslås inte träda i kraft förrän 1 juli 2020.

Andra straffrabatter blir kvar
Andra rabatter som anses överensstämma dåligt med det allmänna rättsmedvetandet blir också kvar. Det gäller exempelvis den kraftiga mängdrabatt som ges till den som begått många brott. Där kan påföljden oftast stanna vid strax över påföljden för endast ett av brotten, så att övriga brott i praktiken straffbefriade.

Den rabatt på en tredjedel av strafftiden som automatiskt dras av från varje fängelsestraff blir också kvar.

LÄS MER: Svenska straffrabatten ska prövas i Högsta Domstolen – straffvärdet för hundra grova barnvåldtäkter ses över

Detsamma gäller den idag rådande återhållsamheten med att döma grovt kriminella utlänningar till utvisning. Den möjligheten utnyttjas endast i ett fall av fem. Sverigedemokraterna har föreslagit att utvisning ska göras till praxis.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons