Under en debatt i den finska riksdagen i veckan sa statsminister Sanna Marin att hon anser att man ska lyssna på Gränsbevakningsväsendets expertis och bygga ett staket på gränsen mot Ryssland.

Det var under tisdagens aktualitetsdebatt om det utrikespolitiska läget Marin gav sitt stöd till förslaget. Hon berättade också att regeringen inom kort kommer kalla till sig riksdagsgruppernas och partiernas ordföranden till ett möte om staketet. Ambitionen är en bred parlamentarisk enighet i frågan.

LÄS ÄVEN: Finland stänger gränsen till Ryssland

Förslaget stöds även av Annika Saarikko, finansminister och ordförande för Centern. Under debatten sa Saarikko att det finns möjlighet att snabbt hitta finansiering för att komma igång med första etappen av bygget.

Oro för EU:s enighet

Samtidigt uttryckte flera riksdagsledamöter oro för att enigheten inom EU kanske inte håller i längden, något Marin håller med om.

LÄS ÄVEN: Finlands nya kärnkraftverk en toppinvestering

– Det finns skäl att oroa sig för om Europas enighet håller. Det är en stor risk att enigheten börjar spricka då energipriserna stiger, hösten blir kallare och vintern är på väg.