hijab-slöja-islam-barn-flickor-elever-skola-klocka-tid

Pixabay

Inrikes

Förslag på sju timmars arbete i invandrartäta områden ratas

Publicerad 6/20/2023
Annons

I Göteborg föreslår stadens rödgröna styre att man inför sju timmars arbetsdag i de så kallade utsatta områdena, något man provade för några år sen och som inte blev någon större framgång.

I Göteborgs extrabudget som presenterades i maj vill man införa sju timmars arbetsdag på två förskolor i områden med hög andel invandrare och brottslighet. På sikt vill man implementera reducerad arbetstid på samtliga Göteborgs förskolor i ”utsatta områden”.

I budgeten avsätts omkring 2,2 miljoner kronor per år och förskola, något som skulle kunna uppgå till drygt 200 miljoner kronor om det införs på samtliga förskolor som omfattas.

LÄS ÄVEN: Rapport: Segregationen ökar och antalet ’utsatta’ områden ökar

Ett system med sju timmars arbetsdag provades dock redan 2018 på Siriusgatans förskola i Bergsjön och där är rektorn kritisk till förslaget om att det ska återupplivas.

– Om man ska rekrytera lärare måste det finnas ett intresse för att jobba i utsatta områden. Att locka med korta arbetstider är en kortsiktig lösning. Idag är ingen personal kvar som rekryterades i samband med projektet, säger rektor Anna-Cecilia Robertson till statstelevisionen.

Oppositionskritik

Tidigare har även oppositionen kritiserat förslaget.

– Vi behöver satsa pengar som stärker välfärden och inte på att människor ska vara lediga. Det hade varit bättre på att satsa på att utöka personalen istället, säger Axel Josefson (M) till Göteborgs-Posten.

LÄS ÄVEN: Bara två procent av alla politiker bor i ”utsatta” områden

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1192”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons