Så sent som 2008 ansåg justitieminister Morgan Johansson (S) att förslag om språktest för att migranter ska kunna erhålla permanent uppehållstillstånd var främlingsfientligt. I dag ligger det som ett förslag från den rödgröna regeringen. Enligt Johansson har han nu ”tänkt om”.

I regeringens förslag ingår att en person som söker permanent uppehållstillstånd i Sverige ska nå upp till vissa språkkrav men också uppnå krav om grundläggande förståelse för det svenska samhället. Således går man alltså längre än tidigare förslag från andra håll om språktest.

På sin blogg skrev Morgan Johansson 2008 att förslag om språktest fungerade som ”en magnet för främlingsfientliga väljare”. Då hette det även att de som föreslog språktest var ”ömkliga” och att man inte var ”noga med de grundläggande värderingarna”.

Johansson: ”Har tänkt om”

När Johansson gästade statstelevisionens 30 minuter pressades Johansson på frågan av Anders Holmberg.

– Jag har tänkt om. Språkmöjligheter och möjligheter att tala det språk som alla andra gör i vårt land är nyckeln till integrationen.

– I det läget när vi har ett stort integrationsproblem, och det har vi faktiskt, då måste man skilja på balansen mellan rättigheter och skyldigheter. Vi upprätthåller asylrätten med den nya lagstiftningen men trycker också hårdare på skyldigheter och plikter, fortsätter han.

För ett par dagar sen rapporterade Samnytt om hur regeringen nu också återupplivat ett tio år gammalt förslag från Sverigedemokraterna om förvaringscenter för asylsökande – ett förslag S då kallade för ”extremt och antidemokratiskt”.

LÄS MER: Regeringen tar Kent Ekeroths förslag – mottagningscenter för migranter