En granskning av den nya brottsrubriceringen som infördes 2018 och som kriminaliserar när man bor på en annan adress än den som meddelats till staten visar att många av åtalade är hemlösa och vanliga barnfamiljer. Samnytt varnade för konsekvenserna av den nya lagtstiftningen, men Sverigedemokraterna har valt att ställa sig bakom propositionen och införa det nya brottet.

Enligt Hem & Hyra var fyra av tio av de 123 stycken som hade åtalats vid årsskiftet enligt den nya lagstiftningen hemlösa.

En av de som drabbats är det före detta paret Emelie och Erik. Efter skilsmässan bodde de gemensamma barnen mest hos mamman, där de också var skrivna, men var vissa helger hos pappan.

Då Emelie tog chansen att plugga utomlands under några månader ordnade hon alla detaljer med arbetsgivaren och hyresvärden. Barnen flyttade till Erik och på grund av tidigare diskussioner om pengar valde Emelie att styra om underhållsbidraget via försäkringskassan till pappan under de fyra månaderna.

För detta behövde barnen också vara folkbokförda hos sin pappa. Tillsammans fyllde de i Skatteverkets flyttblankett och ändringen gick igenom strax efter att Emelies plan lyft mot studierna i USA.

Nu väntar de båda på rättegång för folkbokföringsbrott och riskerar dryga böter.

Snabba ändringar

Man misstänker att det kan vara de snabba ändringarna som fick Skatteverket att reagera. Ändringen till pappans adress gick igenom den 12 november 2019. I mars 2020 ändrade de tillbaka.

Adressen där barnen tillfälligt skrevs ligger i ett industriområde. Där hade pappan varit skriven på en kompis studio en period då han inte fick folkbokföra sig på den svarthyrda lägenhet han egentligen bodde i.

I november kallades de båda till förhör och förklarade situationen.

”Sveriges system är helt upp och ner”

– Det här är så absurt. Jag trodde att jag hade gjort rätt. Och ingen har tagit skada av det här. Varken han eller jag har tjänat en krona på det, vi har inte försökt lura systemet. Jag blir dömd för ett brott som jag inte ens vet om att jag har begått, säger Emelie.

– Jag fattar inte. Här kan folk gå på soc, fuska och få bidrag för hur många hundratusen som helst. Det gör vi inget åt. Men när man försöker göra rätt för sig, då blir man dömd. Sveriges system är helt upp och ner.

Samtidigt är Erik oförstående inför hur detta överhuvudtaget kan vara ett brott:

– Jag hade ingen aning om att man kunde få böter för det, säger han till Hem och Hyra.

Inom kort tas fallet upp i Göteborgs tingsrätt.

Samnytt varnade för konsekvenserna

När den nya brottsrubriceringen klubbades i riksdagen varnade Samnytt i en krönika för att lagstiftningen kommer att drabba framförallt vanliga medborgare och jämförde systemet med ett eventuellt fängelsestraff för förseelse att underrätta staten om var man bor med diktaturstater som Sovjet och Kina – som hade liknande system.

I en intervju med Samnytt försvarade SD:s riksdagsledamot lagändringarna och menade att de är riktade mot ”organiserad brottslighet”.

LÄS MER: Skapa cordon sanitaire kring den döende socialdemokratin

Nyligen kom Skatteverket med en begäran om att få befogenheter att bryta sig in hos privata personer – för att kontrollera vilka som bor på adressen och om alla är folkbokförda där. Detta samtidigt som kriminella och politiska extremister kan få information om var man är folkbokförd i ett par knapptryckningar.

LÄS MER: Skatteverket vill kunna bryta sig in i bostäder – för att kontrollera folkbokföring