yxman-lycksele-843773

Bild: Polisen.

Inrikes

Försökte yxmörda mamma och barn – åtalas

Publicerad 12/10/2021
Annons

På torsdagen väcktes åtal mot den 50-årige man i Lycksele som i oktober försökte slå ihjäl sina två små barn och sin åldriga mor med en yxa. Han ska enligt åtal också ha försökt skära halsen av det ena barnet, 4 år gammalt, med kniv.

Det var den 18 oktober som polisen i Lycksele fick rycka ut för att avbryta ett stundande blodbad i en villa vid Blåviksjön. En 50-årig man löpte amok med yxa, kniv och kofot i avsikt att mörda sina barn och sin gamla mamma som också fanns i bostaden.

Polisen ryckte ut till fel by

Samtliga tre tillfogades livshotande skador men överlevde. Detta dock inte till följd av polisens snabba insats. Gripandet av yxmannen fördröjdes med hela 30 minuter på grund av att polispatrullen åkte till fel by som ligger i motsatt riktning relativt den där det grova våldsbrottet utspelade sig.

Till slut hittade poliserna rätt och kunde gripa våldsverkaren som dock då hunnit tillfoga offren långt fler skador än om patrullen kört rätt från början. Han åtalas nu för försök till mord i tre fall. 50-åringen har inte kunnat uppge något motiv till dådet och har vid en rättspsykiatrisk undersökning bedömts lida av en allvarlig psykisk störning.

Hade tidigare skjutvapen i bostaden

Mannen, som har svensk bakgrund, har tidigare varit omhändertagen för psykisk tvångsvård. Han har tidigare också haft skjutvapen men fått tillstånden för dessa återkallade på grund av bristande lämplighet. Det fanns därför inga vapen i bostaden när mannen bestämde sig för att försöka ta livet av sina familjemedlemmar.

Kammaråklagare Andreas Nyberg som håller i målet menar att det trots mannens psykiska labilitet finns omständigheter som bör anses försvårande när påföljd ska utdömas.

– Enligt min uppfattning finns flera försvårande moment i gärningen, bland annat eftersom mannen utnyttjat barnens skyddslösa ställning och även utnyttjat deras svårigheter att värja sig. Han har också avsett att brottet skulle få allvarligare följder än det faktiskt fått.

Mannen har vidgått själva handlingarna men inte förklarat huruvida han erkänner eller förnekar brott. Rättegång ska hållas i Lycksele tingsrätt den 20 och 21 december.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons