is-islamiska-staten-746363
Inrikes

Första åtalet om terrorfinansiering på tio år – skickade pengar till IS

Publicerad 2/1/2019
Annons

Idag inleds rättegången mot sex personer som åtalas för att ha finansierat Islamiska staten. ”Välgörande ändamål” försvarar sig de åtalade med.

I säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt behandlar man på fredagen två ärenden om terrorfinansiering. Det är landets första åtal rörande terrorfinansiering på tio år, rapporterar SR.

Åtalet handlar om att sex män misstänks för finansiering av den muslimska terrororganisationen Islamiska staten. Tre av de åtalade är även misstänkta för förberedelse till terrordåd.

LÄS ÄVEN: Internationellt nätverk för terrorfinansiering och människosmuggling leddes av 45-årig asylfuskare i Finspång

Åklagaren kan genom kvitton och chattar i mobiltelefoner visa att männen har överfört pengar till personer i Turkiet och Uzbekistan som man kopplar till terrorgruppen. Deras överföringar ska ha varit ämnade att förstärka terrorister på fältet med bland annat drönare.

Enligt en av männens advokat, Thomas Olsson, har klienten ”skickat pengar till en person för välgörande ändamål”.

– Min klient förnekar ju den här åtalspunkten och han gör ju gällande att han inte har överfört några pengar till IS eller till någon person som ägnar sig åt den typen av verksamhet som medför att man kan föras upp på olika sanktionslistor över terrormisstänkta personer, så det återstår att se vad som går att leda i bevis, förklarar Olsson.

LÄS ÄVEN: Explosiv ökning av anmälningar om terrorfinansiering

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons