echr

Foto: CherryX.

Utrikes

Europadomstolens utslag: Brottsligt ’förtala’ profeten Muhammed

Publicerad 10/26/2018
Annons

Domen avser en österrikisk kvinna som i ett seminarium 2009 med titeln Grundläggande information om islam ska ha ”förtalat” profeten Muhammeds äktenskap med Aisha som var 6 år gammal då äktenskapskontraktet skrevs.

Den 47-åriga kvinnan höll två seminarier på ämnet och ska bland annat ha sagt att Muhammed ”gillade att göra det med barn” för vilket hon 2011 dömdes av en domstol i Wien. Efter flera överklaganden blev Europadomstolen till slut sista instans.

Att förtala profeten Muhammed går enligt Europadomstolen ”bortom de tillåtna gränserna för en objektiv debatt” och ”kan uppvigla fördomar och äventyra den religiösa freden”. Sammantaget hävdar man att detta överskrider ramarna för yttrandefriheten.

Vidare anser man att de österrikiska domstolarna ska ha ”bedömt den bredare kontexten av kvinnans yttranden utförligt och noggrant balanserat hennes rätt till yttrandefrihet mot andras rätt till att ha sina religiösa känslor skyddade medan man försökt tillgodose det legitima målet att bevara den religiösa freden i Österrike”.

Europadomstolen håller med de österrikiska domstolarna som kallar uttalandet för ”en kränkande attack” på islams profet.

Slutligen slår man fast att ingen överträdelse av artikel 10 i Europeiska konventionen för de mänskliga rättigheterna, som omfattar yttrandefrihet, har gjorts.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
553Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons