Trots vetskapen om coronas smittsamhet och numera även dödlighet har Sverige fortfarande inga hälsokontroller på flygplatserna. Antalet utrikesflyg som landar har minskat kraftigt men inte upphört. ”Det var bara att gå igenom obemannade kontroller och hämta väskan”.

Det är Dagens Industri som skriver om att ”Utrikesflygen fortsätter landa – ingen hälsokontroll på svenska flygplatser”.

Trots att antalet flygningar minskar anländer fortfarande många utrikesflyg till de svenska flygplatserna. Men till skillnad från flera andra länder har Sverige inte infört hälsokontroller på flygplatsen.

På Swedavias hemsida ser man också att många plan är inställda men att det fortfarande landar utrikesflyg från bland annat Amsterdam och det hårt utsatta New York, ett plan så sent som i morse:

New York, är den stad i USA som har flest antal smittade enligt Fox News. Och ABC rapporterade att det finns 44 635 bekräftade fall i delstaten New York och 519 dödsfall. Mer än 6 400 personer har fått uppsöka sjukhus och nästan 1 600 av dessa intensivvårdas fortfarande.

Lennart Matikainen bekräftar Di:s artikel om att det inte finns några kontroller:

Swedavia bekräftar uppgifterna för Samhällsnytt och meddelar per telefon att det är myndigheterna som beslutar om eventuella kontroller vid flygplatserna. Några sådana beslut har dock inte tagits och därmed sker inte några kontroller på de svenska flygplatserna.

Samtidigt har Folkhälsomyndigheten fått skarp kritik för dess hantering av viruset i Sverige när man på ett tidigt stadium inte heller gjorde något åt utrikesflygen som fritt kunde landa. På grund av den eskalerande situationen sänkte regeringen nyss förbudet mot allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar till 50 deltagare, från tidigare 500.